Som du märkt, kära läsare, har jag varit lite debattrött. Jag läser mitt pensum alltmer stressat och tankspritt. Delvis beror det ju på att jag har funnit den senaste tidens debatter ointressanta. Det finns skäl både för och emot att bojkotta Bokmässan och jag håller med dem som säger att det är olyckligt om debatten handlar om hur man skall bekämpa nazismen. I stället för att enas om att man skall bekämpa nazismen. När det gäller nazidemonstrationer undrar jag om det inte vore mest konsekvent att förbjuda nazistiska partier. I stället för att vare gång särbehandla dem när de vill uttrycka sin lagliga åsikt genom exempelvis demonstrationer. Det handlar inte om att dessa åsikter är obehagliga, utan att de är intoleranta, inhumana och odemokratiska. Skall de åtnjuta de friheter de själva tar avstånd från?
Jag vet att detta omedelbart kommer att följas av ett krav på att förbjuda Vänsterpartiet. Men detta var inte aktuellt ens medan Sovjetunionen existerade och skälen har inte blivit starkare. Man skall förbjuda så lite som möjligt. Därför är inte sverigedemokraterna förbjudna, trots att dess ursprung är nazistiskt. Men rena nazister? Extremister är som vi har sett inget samhällshot, men det kan vara svårt, ja, omöjligt att skydda enskilda mot dem.
Jag tycker det är lite orättvis att Anna Kinberg Batra fått gå. Nya partiledare är alltid fel som personer tills de lyckas sitta tillräckligt länge för att bli älskade. Det som fällde henne var väl öppningen mot sverigedemokraterna. Nu är läget faktiskt lättare sedan hela etablissemanget i praktiken närmat sig sverigedemokraterna i frågan om invandring. Sannolik är den bäste partiledaren för moderaterna en person som är klart konservativ. Men stålhård med att avvisa samarbete med sverigedemokraterna. Och med den vanliga moderata balansakten, en som undviker att frondera mot liberalismen. Man flyttar bara på ett trovärdigt sätt en del av emfasen till konservatismen. Och det är inget konstigt med en konservatism som inte offrar ett jota till främlingsfientlighet. Så tar man tillbaka de konservativa väljarna från sverigedemokraterna och låter de mer eller mindre främlingsfientliga stanna där de är.
28 aug.17