Det är intressant hur olika man kan reagera på en artikel. Trots att man i huvudsak är eniga. Det sker när Malin Wollin i Aftonbladet (20 juni) kommenterar Kajsa Dovstads artikel i GP (15 juni). Dovstads artikel har väckt stor upprördhet och Wollins tänker att upprördheten är överdriven. Men så kollar hon själva artikeln och utbrister: ”Och HERREGUD så rasistisk den är.”
Min reaktion är det omvända. Visst är det en förfärlig artikel men inte värre än man numera brukar möta på Expressens och GP:s ledarsidor. Och den har ett illustrativ feltänkande. Är ett upplysande exempel på hur man kan styras av sina fördomar.
Kajsa Dovstad har nämligen ett Jimmie moment. Ett ögonblick av förståelse för Sverigedemokraterna. Och hennes reflektion är inte: ” Tänk att jag kunde vara så spontant rasistisk. Tänk vad mycket fördomar man bär på.”
Utan hon tycker på något sätt att hon har sett något viktigt.
Hon kommer en sen kväll till Gävle och råkar hamna i en invandrarbutik. Och finner då att det inte har något svensk utbud. Tänk så dåligt det är med invandring.
Men hon accepterar ju utan vidare att man inte kan köpa mjölk i en bokhandel. Att alla affärer skall tillhandahålla allting skulle hon inte drömma om att kräva. Vi har alla varit med om att leta efter restauranger i en främmande stad och bara mött apotek och dataaffärer. Eftersom staden är obekant så letar man på fel ställe.
Ännu mer irrationell blir ju Dovstads reaktion om hon är hänvisad till invandrarbutiken om det visar sig att alla svenska mataffärer är stängda. Då finns det anledning att bli indignerad – över svenskarna! Varför kan inte svenskarna hålla öppet, när de duktiga invandrarna kan? Vilket förfärligt land man bor i! Tack vare de duktiga invandrarna kunde jag åtminstone få tag i makaroner. Hade det inte funnits några invandrare hade jag inte fått tag i ens det.
Det är ju den logiska reaktionen. Att Dovstads reaktion blir helt annorlunda visar ju hur styrd hon är av sina fördomar.
24 juni 19