Malin Ullgren förvånar sig i DN (12 okt.) över det stora kvinnohatet. Det kan man verkligen göra. Man kan ju hoppas att det inte är fullt så allmänt som det förefaller. Nätet har ju den egenheten att inte bara låta många komma till tals. Utan också att låta den enskilde komma till tals så mycket hen någonsin vill. Störning är en viktig drivkraft och har man den kan man skriva oändligt mycket i alla sammanhang. Det gör att de störda blir mycket synliga. ”Blott hälsan tiger still, därför man talar ej om mig, som vore jag ej till”, säger Geijers odalbonde.
Men ändå: Varför hatar vissa män kvinnor? Malin Ullgren har ett par hypoteser. En aggressiv och frustrerad sexualitet. Ett dåligt modersförhållande. Jag tror att det förra är vanligare. Det är minst lika vanligt för en man att ha ett dåligt fadersförhållande, åtminstone fram till och med min generation var det vanligare. Men där kan man ju inte generalisera till ett manshat med mindre än att man hamnar i självhat. Och det är så pass självdestruktivt att de flesta undviker det. Men en svår vrede mot sin mor kan man generalisera till att gälla alla kvinnor. Och vad kan vara anledning till ett modershat? Maktspråk, manipulation och den opålitlighet som följer med ambivalens. Jag gissar att det är det värsta. Att ha en mor som ibland är kärleksfull, ibland stöter bort. Ett barn söker så innerligt kärlek att det älskar också en dysfunktionell förälder. Men om det hela tiden känner sig lurad till kärlek, som följs av svek?
Men jag tror alltså mer på den sexuella förklaringen. Rädslan för och känslan av att ha blivit ratad, att inte duga. Sedan är vissa människor aggressivare än andra och då har deras sexualitet ett större inslag aggressivitet än hos andra. Därför är unga kvinnor utsatta. De väcker åtrå och de väcker lust och hos de rädda, kåta och frustrerade, ett vilt raseri, en vilja att förnedra.
”Jag vet att kvinnohat existerar”, säger Malin Ullgren. Ja, det är ju helt uppenbart. Hon kommer inte att stamma mer när hon talar om kvinnohat. Finns ingen anledning, man måste våga kalla en katt för en katt. Vad stödet för Trump bevisar är att detta hat är skrämmande vanligt.
18 okt.16