Karl Beijbom i Vestmanlands Läns Tidning förtröttas inte (22 aug.). Det säger något om hur det går till i debatten. Ingen behöver känna sig som förlorare hur dåliga argument han än har. Det är så att säga bara att fortsätta.
Det gäller hans krav på att socialdemokratin borde göra en vitbok om sin förment bruna historia. När man påpekar för honom att bondeförbundet hade rasbiologin inskriven i partiprogrammet säger han att då får väl centern också göra en vitbok. Men eftersom det var fyra partier i samlingsregeringen så borde vi kanske ha en gemensam vitbok, kan man invända. Bondeförbundet var naturligtvis det mest komprometterade, man kan tillägga att den juristprofessor som var Sverige justitieminister och närmast ansvarig för att dra in antinazistisk press, var antisemit. Näst mest komprometterat var högerpartiet. När ungdomsförbundet går över till nazisterna kan man undra hur det står till med moderpartiet.
Men det speciella med socialdemokraterna var att de satt vid makten när allt detta skedde. Det var visserligen samlingsregering under andra världskriget men socialdemokraterna ledde den. Den människosyn som senare låg bakom tvångssteriliseringarna och som verkar så fascistisk har nog mer att göra med den skötsamma majoritetens grymhet mot avvikare och samhällets olycksbarn. Dagens rop på lag och ordning speglar samma tendens. Den är som bekant inte förbehållen socialdemokraterna. Att kampen mot asociala hade ett inslag av rasism är svårt att förneka, att vara resande eller rom var starkt misstänkt. Dagens kamp mot asociala är ju inte eller fri från etniska övertoner.
Vi skall inte mörka detta för att det gynnar sverigedemokraterna, menar Karl Beijbom. Där håller jag med honom. I ljuset av vår historia blir det inte så konstigt att sverigedemokraterna växer. Att bli svensk är inget man valt om man är född svensk. Att vara demokrat med tro på de liberala friheterna är däremot något man väljer. Vi blir inte demokrater eller rimligt humana för att vi är svenskar och det finns inte så få ruttna föregångsmän för den motsatta hållningen. När man ser deras efterföljare bör man reagera. ”Det är minsann inte bara vi”, ropar sverigedemokraterna. Nej, det vimlar av skurkar både i det förflutna och i nutiden.
28 aug.18