Tankar om misshandel
Två frågor står på dagens agenda. Varför stannar kvinnor hos misshandlande män? Och varför misshandlar vissa män kvinnor? Man klagar på feministiskt håll över att man ställer den första frågan i stället för den senare. Men båda frågorna förtjänar att ställas. Den första kan man till nöds begripa. Den andra närmar sig det obegripliga.
”Människan är dessutom död och kan inte höras”. Säger den aktuelle förövaren. Ja, något av det mänskliga tycks vara dött inom honom och det måste man kanske förutsätta för att det skall vara begripligt. Människan är död och därför hör man ingenting.
Har det något med manlighet att göra? Ja, jo. Att misshandeln tar sig fysiska uttryck har nog något med manlighet att göra. Skulle han kunna misshandla en svagare man? Ja, det kan väl förekomma i homosexuella förhållanden. Men man kan inte utesluta ett speciellt kvinnohat. Den som är beroende är inte fri.
I den klassiskt manliga idealbildningen är det naturligtvis vanhedrande att slå den som är fysiskt svagare. Det måste alltså vara primitivare än så. Det handlar inte om mänskliga ideal överhuvudtaget utan om reptilhjärnans seger. Varför står man inte ut med nära relationer? Är det det att bli sedd och genomskådad som är så svårt? Är det en intellektuell underlägsenhetskänsla som måste kompenseras?
Eller går man och bär på en generell vanmakt som får kompenseras, hämnas, på den som är närmast till.
Att kvinnor har svårt att lämna förstår jag. Man vill ju gärna förlåta och ge en ny chans. Därför är det lätt hänt att man lämnar för sent eller inte kan lämna alls. Man önsketänker, ibland över självbedrägeriets gräns, man gör en felbedömning. Här finns en insikt som kan tillämpas på många livsområden. En människas beteende har en tendens att upprepas, man förbittrar bara sitt liv genom att hoppas på förändring.
Människors omdömen om en betyder mycket. Omgivningens förakt blir lätt självförakt. Kanske har män lättare än kvinnor att sätta sig över omvärldens domar. När omvärlden blir en enda man som systematiskt föraktar en blir det svårt att hålla sig fri. När föraktet blir självförakt är det svårt att ha något att sätta emot.
Alla relationer är individuella med individuella förklaringar. Men detta är väl vad som kan sägas generellt.
Men en sak ur den aktuella debatten bör påtalas. Malin Ullgren skriver i Dagens Nyheter (26 mars): ”Kvinnors skelett bryr sig inte om pressetiska regler”. Det är en djupt obehaglig formulering, en formulering att ångra. Det är lätt att tolka det som en uppmaning till lynchjustis. Regler och lagar betyder ingenting när folket kräver rättvisa. Tolkar man det i stället så att lagar
och rättsprocesser aldrig kan utplåna moralisk skuld är det naturligtvis sant. Men är en sådan tolkning möjlig? När reglerna direkt kontrasteras mot brottets fruktansvärda resultat.
Och det är någonting mer än att som Gunilla Brodrej i Expressen (27 mars) finna den vara en snygg och effektivt formulering. Ehuru betänkligt våldsam och känslostark.
28 mars 19
8 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Malmborgs attack
Nästa inlägg: Vända i tid
Man kan naturligtvis söka efter generella förklaringar till mäns misshandel av kvinnor, mäns våldtäkter, ja, även dråp, i relationer mellan män och kvinnor, men när det gäller enskilda fall blir det bara spekulationer. Den närmast till hands liggande förklaringen är att män som utövar våld mot sina tillfälliga eller mer permanenta partner är psykopater eller har psykopatiska drag. Och då kan man tränga in djupare i bakgrunden till denna typ av personlighetsstörning i sökandet efter en förklaring. Men förklaringar kan som bekant aldrig fungera som ursäkter. Och det brottsliga beteendet är väl den mest relevanta aspekten i det aktuella fallet, alltså den aspekt ur vilken fallet bör diskuteras, med den för misshandel villkorligt dömde skådespelaren, som alla vet vem det är men vars namn massmedia av försiktighetsskäl (pressetiska skäl?) undviker att publicera. För vad är det för fel med att diskutera detta fall och i samband därmed ställa krav, även om händelserna utspelade sig för nu ganska länge sedan? Ur ett rättsligt perspektiv är det möjligt, så länge någon inte åtalas för förtal, olaga förföljelse (stalkning) eller vilka åtalspunkter som nu kan vara tillämpliga. Och ur ett moraliskt perspektiv är det kanske till och med en moralisk skyldighet att diskutera detta specifika fall och i varje fall de generella konsekvenserna av sådana fall. Kvinnomisshandel och våldtäkt är brott som faller inom samma brottskategori genom att våld utövas i båda fallen. Det är ur den aspekten svårt att inte tänka sig att den rättsliga processen mot Jean Claude Arnault och den exempellösa mediala bevakning som föregick den är ett parallellfall: i båda fallen utövades våld mot kvinnor, med vilka förövaren hade en relation, om än i vissa enskilda fall kortvarig. Det skulle vara gravt inkonsekvent att hävda att man i det aktuella fallet med skådespelaren inte bör skärskåda, kritisera och protestera mot ett dokumenterat brottsligt beteende av samma kaliber som i fallet JCA på grund av att det förra fallet är avslutat, mannen är dömd och har “avtjänat” sitt straff. Om man då hävdar att kritiken av JCA var helt och hållet rättmätig, men att detta inte gäller i fallet med skådespelaren, vilken är i så fall den moraliska skillnaden mellan de båda fallen?
Tuus Dag Wiberg
Broder!
Jag vet inte riktigt vad du vill komma fram till. Ett instämmande i att alla fall måste bedömas individuellt? Där vet man ju som utomstående vanligen för lite för att kunna ha något grundad mening om vad som orsakar det som otvivelaktigt är en moralisk förbrytelse. Det man kan säga generellt blir lite tunt, vilket min bloggpost bär vittne om.
Parallellen med kulturprofilen är ju uppenbar. Konkret slog jag ner på Malin Ullgrens formulering. Och föreslog olika tolkningar och kom fram till att den nog måste sägas vara problematisk. Därmed har jag inte sagt något generellt om Malin Ullgren.
Tuus Lars Westerberg
Visst är det en märklig formulering, men avsikten är väl att läsaren ska hoppa till inför den. Jämför med den här kommentaren till 60-talets "Gud-är-död-teologi" och dess genomslag i media (fälld av en bokhandlare): "Ju mer Gud dör, desto bättre säljer han" ("The more God dies, the better he sells").
mvh Magnus
Dag: Filmen har jag missat, vilket i någon mån kan skyllas på min ringa ålder, men boken har jag. I samband med att författaren nämner hur många atomer det egentligen finns i universum - vilket visar sig vara ett avsevärt antal - förklarar han att "... man inte kan fatta så stora tal. Endast vissa tekniker är vana att använda dem."
Påminner mig om en gammal Det Bästa-artikel om utgrävningarna av Pompeji, vilka sägs ha blottat forntida väggklotter som ansågs vara så upprörande att man hade känt sig nödsakad att neka profanum vulgus tillträde till de aktuella fastigheterna. De vore emellertid tillgängliga för seriösa forskare.
Instämmer i att Ullgrens formulering är djupt problematisk - dessutom är den säkerligen inget misstag eller någon tillfällig vaghet. Hon och många i hennes kretsar anser helt enkelt att man får tumma på både rättssäkerhet och pressetiska regler för att fälla de rätta villebråden, i regel vita heteromän som antas symbolisera den manliga ondskan.
En intressant detalj är f ö att Ullgren lyste med sin frånvaro i DN:s spalter under nästan hela metoo-vågen - medan alla andra med någon närhet till DN Kultur gick ut och publicerade sig i frågan var det (efter de första veckorna) helt tyst från Malin Ullgren. Och hon har en så pass tung position på redaktionen att hon väl i stort sett har fritt fram att skriva vad hon vill, så länge det anses ha något slags relevans. Det är nog ingen tvekan om att hon borde ha känt sig kallad att skriva i den här frågan, men det gjorde hon alltså inte - oklart varför.
mvh Magnus