Sverigedemokraterna blir bara fler och fler. Vad beror det på? Själv är jag inte förvånad. Jag har alltid trott att Sverigedemokraternas väljare menar vad de säger. Så många svenskar kan inte vara rasister, säger man, men det kan de uppenbarligen. Främlingsfientligheten är uppriktig, men den behöver däremot inte nödvändigtvis vara så stark. Det räcker med en generell misstro mot invandrare för att man skall känna sig lockad att rösta med partiet. Enskilda invandrare kan vara bra, men invandrarna som grupp ligger bakom oro och kriminalitet.
Jag tror också att mycket bottnar i mindervärdeskänslor. Man har kanske fördomar som man lite grann skämts för och man avskyr andra människors förebråelser. Sedan går det allt bättre för fördomarnas parti och då är det en befrielse att sluta skämmas. Äntligen kan man få revansch mot alla dem som fått en att skämmas. Tidigare har det väl funnits en halvt medveten insikt om att vår representativa demokrati bygger på en viss elitism. Man röstade på dem som var bättre insatta än man själv och som såg längre. I stället har de gamla parlamentarikerna liksom invandrare numera fått en syndabocksfunktion. De är orsaken till att mina misslyckanden och olyckor.
Främlingsfientligheten är naturligen starkt kopplad till gruppegoism. Om några skall ha det svårt så föredrar man att det är andra människor än jag och mina närmaste, som lider. Det är också lite skämmigt att vara så gruppegoistisk. Och det kan man vara utan att vara det minsta främlingsfientlig. Och det kan närma även människor, som saknar alla fördomar mot invandrare, till sverigedemokraterna.
Hur långt är egentligen steget till att rösta med Sverigedemokraterna för den som i vissa liberala tidningar ha matats med termen realism? Vi har inte råd och vi klarar det inte. Vi måste värna om välfärden. För att inte tala om de partier som nu imiterar Sverigedemokraterna. Det kan verka logiskt att stödja dem som var först med den gruppegoistiska realismen. Då får man överse med främlingsfientligheten, som kanske är lite stötande och onödig.
29 okt. 19