Nu har både statsministern och moderatledaren talat om ”svenska värderingar” och Ann Heberlein i Göteborgs- Posten jublar (18 juni). Slut med relativismen, de svenska värderingarna får en renässans, säger Heberlein. Äntligen får något nytt sägas.
Men vad är det som är nytt? Liberaler som Sofia Nerbrand i Västerbotten – Kuriren (16 juni) har ingen svårighet att genomskåda det hela. Naturligtvis skall man kämpa för demokratiska och västerländska värderingar men varför plötsligt kalla dem svenska, som om de vore exklusiva för Sverige? Yngve Sunesson i Skånska Dagbladet är inne på samma linje (16 juni). Det är inget fel på värderingarna, men varför kalla dem svenska?
Men har det någon betydelse att man talar om svenska värderingar, när man menar demokratiska och västerländska? Ty det är i det väsentliga detta man menar. Är det inte en helt oskyldig flirt med nationalismen? Det är i och för sig aldrig oskyldigt att flirta med nationalismen och i synnerhet inte i dessa tider. Men det är naturligtvis värre än så, det är att använda sig av fördunklande formuleringar. Det gör det svårare att skilja väsentliga värden från vanor och konventioner. Då kan man hävda att svenska värderingar är att en medborgare skall göra rätt för sig. Det menade Kinberg Batra och det behöver man varken vara svensk eller demokrat för att tycka. Att här i Sverige tar vi varann i hand när man hälsar, vilket statsministern lär ha påstått. Och så vidare. Alltför många svenskar är angelägna om en svensk konformism som ingen ostraffat får bryta med. Och har ganska dåliga begrepp om vad demokratin kräver av sina anhängare. Till exempel att man försvarar individens rätt att avvika om denna individ inte gör sin nästa förfång. Och till förfång räknas inte sådant som att utmana någons intolerans.
Nej då, de västerländska och demokratiska värderingarna har hela tiden stått i fokus. Men det har Ann Heberlein kanske inte observerat. Det är ett pedagogiskt problem hur man skall kunna förklara dem för människor som är ovana vid demokrati. Det som är nytt för mig är att det tydligen är ett problem att förklara dem även för människor som är vana vid demokrati.
22 juni 16
 
Ingen blogg i morgon. Midsommaruppehåll. Nästa blogginlägg onsdagen 29 juni 16