Det vore bra om Merete Mazzarellas artikel om Robert E. Lee i Upsala Nya Tidning (26 aug.) blev allmänt känd. Historien är ofta mer komplicerad än vad den i efterhand kommer att symbolisera. Inbördeskriget handlade inte så mycket eller i varje fall inte uteslutande om de svartas befrielse, lika lite som trettioåriga kriget var ett religionskrig. Om man är en skurk eller hjälte måste alltid ställas i relation till den tid i vilken man lever. Är någon värre än sina samtida eller bättre?
Framför allt är det viktigt att komma i håg att den historiska sanningen är en sak, hur historien senare utnyttjas av en eftervärld en helt annan. Säga vad man vill om kamrat Lenins historiska insats men hans statyer symboliserar väl mest den sovjetiska statsmaktens övervåld, föga populärt bland underkuvade nationer. Därför är det inte ointressant att statyerna av Lee är resta,
inte efter inbördeskriget, utan vid en historiskt långt senare tidpunkt. Symboliserar mindre Lee och mer vad han kommit att symbolisera för en viss grupp av människor.
Och då blir det ju faktiskt intressant, vad många tycker att man inte skall göra, att fundera också över svenska statyer. Vad symboliserar våra kungastatyer? Kanske står de som minnesmärken över en äldre tids historiesyn. Historiska omvärderingar bekymrar naturligtvis inte en historielös tid. Annars kunde man tänka sig att kopparmärra i Göteborg, som föreställer Karl IX, borde ersättas av Sigismund. Men det går förstås inte i Göteborg. Stadens farfar måste hyllas!
Men för en historielös tid symboliserar dessa statyer, som sagt, ingenting. Utom för vissa extremister som tror att Karl XII är en lämplig symbol för aggressiv nationalism och främlingsfientlighet. Carl von Linne vore i så fall en något mindre långsökt symbol. Men man vill naturligtvis ha en kille med värja och inte en som luktar på blommor. Att Karl XII pekar mot Ryssland bör väl för extremhögern numera tolkas som att han pekar på en förebild.
Men jag vet inte. Sovjetväldet var en historisk parentes på hundra år. Det är aldrig självklart vilken historisk period som skall ha kvar sina minnesmärken. River man som i östra Berlin sovjetpalatsen och restaurerar det gamla slottet i stället så är man ju inte mindre historiskt pietetsfull.
31 aug.17