Slapstick
Är Chaplin roligare än Helan och Halvan? Och hur roligt är det egentligen med gamla filmers slapstickhumor?
Ja, i min barndom på 50-talet var det en ständigt förekommande muntration. Kanske var det inte samma höjdpunkt som när Tarzan-filmer eller någon kringresande cirkus nådde den lilla staden. Men näst intill.
Nu kan man undra om pajkastning, spruckna kalsonger och olyckliga fall ner i målarpytsar egentligen är så roligt. Men onekligen kan det snabba och oväntade ibland ha stor komisk effekt.
Från barndomen minns jag två minnesvärda höjdpunkter. Buster Keaton är som vanligt jagad och springer in i en grotta. Dock vänder han och springer omedelbart ut igen, man förstår att han haft vissa invändningar mot grottan. Lätt att tänka sig, vad kan inte dölja sig i en grotta?
Mycket riktigt. Ur grottan kommer, skrämmande nog, ett stort lejon. Det är synnerligen chockartat. Med sedan kommer det ännu ett lejon. Och så ett till och slutligen väller det ut en hel rad av lejon, det ena efter det andra. Det blir någon sorts visuell chockeffekt som är obetalbart komisk.
Det andra episoden handlar om någon som kommit på ett föryngringsmedel. Det är synnerligen effektivt, den som prövar det blir åtskilliga år yngre. Tillverkningen går tydligen prima och tillverkaren har en hel bassäng av mirakelmedlet. Vilket naturligtvis gör det upplagt för att hjälten, troligen Helan eller Halvan, kan falla ner i bassängen och försvinna. Man avvaktar spänt vad en sådan kraftig dos kan åstadkomma. Han blir nog inte bara kraftigt föryngrad, han måste bli försatt till rena barnstadiet. Men så kommer det upp en apa. Det är ändå en kreativ komisk tanke. Filmen såg jag när jag var ett mycket litet barn så det är väl inte troligt att jag återberättar episoden alldeles korrekt.
När jag gick lärarhögskolan och hade praktikperiod på grundskolan tänkte jag att jag skulle ta upp några vanliga tecknade serier. Blondie var en amerikansk familjeserie som skämtade om vardagsvärlden. Men när jag tänkte efter såg jag att den hade den många inslag som förenade den med slapstick-världen. Dagobert Krikelin hade alltid bråttom till jobbet. Morgonkaffet illustrerades med att det rann i en zickzackbåge ner i munnen. Sedan hann han nätt och jämt med bussen och fick hänga rätt ut i luften hållande sig med en hand i bussens bakersta stolpe. På kontoret hade han ofta brottningsmatch med sin chef, direktör Dittling, när denne av en eller annan anledning var missnöjd med Dagoberts arbetsprestationer. ”Ni är fockad, Krikelin”, var bara inledningen. Impulskontrollen var inte den bästa på det kontoret, över denna vardagliga serie vilade en hysterisk stämning.
Det mest besynnerliga var dock när Dagobert tog sig ett bad i lugn och ro i hemmets stilla famn. Då hade Blondie träff med sina medsystrar i sin kvinnoförening och de passade naturligtvis på att titta in i badrummet med nyfikna näsor. Jag förstår inte varför inte Dagobert valde den enkla metoden att låsa dörren utan i stället klättrade ut genom badrumsfönstret med en handduk om höfterna. Än en gång fick han hänga obekvämt i en hand rak ut i luften. Den andra handen måste hålla fast handduken.
Det slog mig alltså att den drastiska slapstickhumorn genomsyrade också det som skulle skildra amerikansk vardag. Och jag misstänker att Mark Twains vilda västern-humor fanns någonstans i början av stamträdet. Att jag hade kunnat exemplifiera med vilken populärkulturell yttring som helst. Där Blondie nog inte var det mest typiska exemplet.
21 okt.16
12 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Hiltons problem
Nästa inlägg: Då och nu
Dagobert hade nog hunnit bättre om han inte varje morgon dessutom krockat med brevbäraren.
Broder!
En kul detalj som onekligen gör det roligare.
Tuus Lars Westerberg
Notera att varken Claes Hylinger eller jag noterade vilken kanal (ettan eller tvåan) filmerna sändes i. Torde dock vara lätt att fastställa genom att gå till sitt lokala tidskriftsbibliotek och beställa 1971 års årgång av Röster i Radio-TV, som den snälla bibliotekarien mer än gärna tar upp från magasinet.
Christofer: Svenska Filminstitutets Svensk Filmdatabas ger data om alla visningar av “A Chump at Oxford”. Claes Hylinger hade rätt beträffande tiden. Filmen visades verkligen i TV 1971-01-12 och på tvåan. Det har förekommit fem TV-visningar, den första redan 1959-01-25 och den senaste 1993-03-07 på TV4, alla övriga på TV2. Bläddra nedåt i denna pdf-fil: http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?item...
Hur filmen annonserades i RiR-TV framgår dock förstås inte.
"Ni är fockad, Krikelin!" - underbart! Idag hade det varit ett Donald Trumpskt "U R fired!"
Visst finns det tydliga drag av slapstick både i Blondie och 91:an Karlsson, liksom i Kalle Anka eller Asterix, även om komiken i litet äldre Ankeborgsserier ofta jobbar på ett verbalt och dialogdrivet plan mer än med renodlad fysisk slapstick av typ tårtan i baken eller tävlingar som genast ballar ur fullständigt.
Jag är inte road av matkladd i någon form och kan därför inte skratta åt vare sig gräddtårtor, fruktpajer eller tomater i någons ansikte. Till och med äggen, som kastas efter Martin Ljung i "Ratataa" efter att han sjungit sista refrängen med förbundna ögon, ger mig kalla kårar.
Blondie däremot var det länge jag såg till. Tack för påminnelsen!
Det är Helan som ramlar ner i bassängen, och när ångorna skingrats, har han föryngrats till den grad att han gått tillbaka i utvecklingen till apstadiet och dyker upp som en liten apa. Jag kommer inte ihåg om han i den scenen också yttrar sin klassiska standardreplik: “Well, here’s an another nice mess you’ve gotten me into!” Alla filmer med Helan (Oliver Hardy) och Halvan (Stan Laurel) liksom Buster Keaton-filmerna finns att beskåda på YouTube.
"Two Chumps at Oxford" är min Helan & Halvan-favorit, möjligen därför att där inte förekommer något matkladd. Tänker alltid på en scen ur den filmen när jag slår huvudet i en dörrpost eller liknande. (Blir jag Lord Paddington nu?)
Egendomligt! Jag har nu hittat filmen på Youtube under just den titeln.
Filmen gick på teve 12 januari 1971 och hette då "Two (!) Chumps at Oxford" om man får tro Claes Hylinger, som nämner den i sin dagbok. Troligtvis var det också den dagen jag själv såg den, dock utan att göra någon dagboksanteckning om detta.
Däremot diarieförde vi bägge två, oberoende av varandra, en annan tv-sänd Helan & Halvan-film, nämligen "Zigenarflickan" (The Bohemian Girl) som sändes den 23 mars 1971 kl 19.30-20.40.