Ja, det är tydligen detta som sker. Moderaterna befriar sig från Fredrik Reinfeldt. Det får man förstå. Reinfeldt var borgerlighetens samvete och det är mycket obekvämt att ha ett samvete. Henrik L Barvå i Nya Wermlands - Tidningen jublar (19 okt.) ”Ett ordentligt avsteg från Fredrik Reinfeltds naiva och idealistiska 'öppna era hjärtan' – politik”, skriver han belåtet.
Det är inte utan att man känner igen de gamla moderaterna. Direktör Bergfeldt som sa: ”Det var det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!” har fått stryka på foten för den groggfryntlige Tyko, som säger :”Jamen, den är ju min” och tror att alla som ger bort någonting frivilligt är kommunister. I en tid när vänstern alltid svartmålade borgerligheten anade den klarsynte humanisten Tage Danielsson att en person som Fredrik Reinfeldt faktiskt var möjlig. Nu tycks han dock övervunnen.
Och Blondinbella spärrar upp ögonen av förvåning (Expressen 20 okt.) Skall detta vara moderaterna? Jag tror att jag röstar på Centern i stället.
Jo, tiggeriförbud är givetvis inte någon liberal tanke. Och inte en restriktiv invandrarpolitik heller. Samtidigt diskuterar man ett slut på alkoholmonopolet. Hur går det ihop?
Konservatismen tilltar, men liberalismen är inte helt övergiven. De sanna liberalerna gör klok i att övergå till Centern. Jag ser i ett kort citat att Viktor Barth -Kron tycker att frågan har relevans för Folkpartiet. Han måste ha följt med dåligt. Numera har Folkpartiet ingenting med liberalism att göra, Blondinbella är bättre informerad.
Men det som nu händer i moderaterna har nog inte så mycket med liberalism eller konservatism att göra. Förmodligen är det blott en seger för principen ”var och en är sig själv närmast”. I stället för altruistiska förvillelser. Det är på inget vis xenofobi. Men eftersom all idealism är bannlyst som naiv är det heller inte någon garanti för ett motstånd mot xenofobin. Egoism alltså. Det nationalsocialistiska samhället hade på sin tid också sina medlöpare, som utan att på minsta sätt dela idéerna, såg till sina egna intressen. Utan alla jämförelser i övrigt.
21 okt.15