Sverigedemokraterna i Sölvesborg vill inte hissa prideflaggan. Eftersom den är politisk och exkluderande. Men exakt det samma kan ju sägas om den svenska flaggan och den representerar i bästa fall samma sak. Demokratin, nämligen. Och en demokratiskt symbol är mycket riktigt politisk och exkluderande. Den är riktat mot antidemokraterna och exkluderar antidemokrater. Och den svenska flaggan har verkligen missbrukats av extremister. Så även om det skulle vara sant att prideflaggan har utnyttjats av extremister så är det ingen mot vad som hänt med den svenska flaggan.
Nu kan man hävda att den svenska flaggan inte alls symboliserar demokratin. Demokratin är ju historiskt sett en ganska ny företeelse i Sverige. Gustav Vasa var knappast demokrat. Men då blir ju symbolen ännu mer exkluderande eftersom den exkluderar alla som inte är nationalister. Och de är förmodligen fler än antidemokraterna.
Sverigedemokraterna gillar inte heller menskonst. Det är samma koppling mellan förargliga åsikter och konstnärliga uttryck som kd-ledaren Göran Hägglund varierade i sitt tal om verklighetens folk. Dock handlar det här inte bara om obegriplig konst utan om obehagliga konstnärliga provokationer. Om feminism betyder könsjämlikhet borde feminism dock inte provocera någon demokrat. Men man kan naturligtvis bli provocerad av kvinnokroppen. Det är som hos muslimerna, man är tydligen lite överkänslig på den punkten.
24 sept.19