Det är verkligen en tid när andarna vaknar. Sällan
har de politiska kannstöparna haft anledning att känna sig så upphetsade. Sällan har så många försökt sig på att lösa en politisk hårdknut. Bo Rothstein gör ett gott försök i Dagens Nyheter (16 nov.). Han menar att Centern och Liberalerna bör regera med stöd av socialdemokraterna. Stefan Löfven borde visa att han är statsman och låta Annie Lööf få statsministerposten. Ty mittenpartierna har det inte lätt. ”Socialdemokraterna måste inse att det vore politiskt självmord att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering. Socialdemokraternas huvudstrategi saknar helt enkelt realism.” Det ena man kan invända mot Rothstein är att det är mycket begärt av Sveriges största parti. Är det inte troligt att socialdemokraterna skulle förlora röster på en sådan strategi? Skall man verkligen förhindra att Centerns och Liberalerna förlorar röster medan man med jämnmod betraktar väljarnas flykt från det egna partiet. Visst skulle det splittra alliansen och förhindra att SD fick inflytande. Men detta senare är en helt annan hjärtefråga för Centern och Liberalerna än det är för socialdemokraterna. I det läget måste det vara svårt för socialdemokraterna att inse att det är just de som skall offra sig. Men situationen är svårlöst. Någon måste offra sig. Och psykologiskt är det nog lättare att avstå statsministerposten till Annie Lööf än till Ulf Kristersson.
Annars försöker högern hantera sin besvikelse. Daniel Braw i Barometern gråter över Alliansens död (13 och 15 nov.). Det är L och C som hänvisat till en ideologisk klyfta inom Alliansen som inte finns. De har falskeligen beskyllt moderaterna och KD för att vara konservativa. Hans argument är det konklusiva att varken M eller KD kallar sig konservativa. Nu är verklighet en sak och hur mycket sann verklighet som ryms i ord en helt annan. Men hans argument stämmer väl inte ens på ordplanet. Har moderaterna upphört att kalla sig liberalkonservativa? Vilket skulle betyda att klyftan finns redan inom partiet. Braw behöver bara läsa den gamle knöken Fredrik Haage i den närstående kollegan Smålandsposten för att höra en konservativ moderat skälla på liberalerna.
Marcus Person Åsling i Östersunds- Posten, som är centerpartist och färgad av det, tycker däremot inte att Alliansen ligger i själatåget (14 nov.). Det gör däremot moderaterna, menar han. Det verkar hopplöst med ett parti där hälften av väljarna tycker som Annie Lööf och hälften som Jimmie Åkesson.
19 nov. 18