”Jag gör bort mig en smula på min blogg” , skrev jag i Smålänningen 19 maj i år. Det gällde en blogg jag hade 22 mars om Hasse Ekmans krigstidsfilmer. Jag anknöt där till en recension i DN av Ola Larsmo den 18 mars. Han recenserade där en bok där det talades om ett attentat i Krylbo. Där en transport av ammunition som tyskarna sänt till östfronten skulle ha sprängts i luften av en engelskvänlig sabotör. Och jag menade att det kunde ha inspirerat manusförfattaren Hasse Ekman till filmen På liv och död från 1943.
På vad sätt hade jag gjort bort mig? Jag skrev följande: ”Permittenttrafiken har man ju hört talas om, malmtrafiken likaså. Men vapentransporter till krigszoner?” Jag blev alltmer förundrad över att denna sensationella uppgift inte väckt stort rabalder. Och till sist tog jag mig orådet före att maila Ola Larsmo, eftersom vi tidigare haft kontakt.
Han förklarade för mig att det handlade om den långt ifrån okända midsommarkrisen. Då svenskarna beslöt att släppa igenom tysk militärhjälp till Finland. Få saker i vår krigshistoria torde vara mer kända och diskuterade. De här ammunitionsvagnarna skulle alltså vara en senkommen del av den här militärtransporten. Det var i varje fall Ola Larsmos rimliga förmodan.
Nu behandlar Thomas Roth i Svenska Dagbladet samma bok som Larsmo recenserade, Anders Johansson ”Mysteriet Macolm Munthe. Churchills agent i Norden” (20 juli). Roth menar att det sannolikt inte var ett sabotage utan en olycka. Och han finner att huvudpersonen i Anders Johanssons bok, Malcolm Munthe, som påstår sig lika bakom attentatet, är föga trovärdig. Det intresserar mig inte så mycket. Det för mig intressanta är att denna ammunitionstransport förekom. Roth använder en liknande formulering som Ola Larsmo gör i sitt mail till mig. ”Möjligen var ammunitionen som detonerade i Krylbo avsedd för den divisionen”. Alltså den division Engelbrecht som Sverige hade givit klartecken till. Det är ju en förklaring som verkar rimlig. Är förklaringen en annan – ja, då vore det verkligen en sensation. Men den sanningen kan nog ingen historiker få fram i så fall.
21 juli 21