Man samlar på sig en del böcker som inte är så tungt vägande. Böcker som man läser medan man väntar på bussen och åker med densamma. Eller när man gått och lagt sig och väntar på att sömnen skall komma. Wodehouse läste jag ofta som sängfösare. Ett tag läste jag deckare, Dorothy Sayers, H. K. Rönblom med flera. Jag köpte dem på Clemenstorget för först 5 sedan 10 kronor. Några enstaka verk av somliga författare som jag ville testa. Andra som fallit mig i smaken räknade jag som säkra kort och köpte dem alltid när något oläst verk dök upp. Jag trodde länge att denna torgförsäljning var ett minne blott. Men nu har den dykt upp igen.
Av H. K. Rönbloms böcker fick jag tag på samtliga utom den sista. Så nu har jag tänkt att läsa om dem kronologiskt. Jag är medveten om att dessa svenska 50 – talsdeckare har överträffats litterärt många gånger om, både av senare svenska deckarförfattare och sentida utländska. Och förstås samtida utländska. Simenon och Sayers med flera. Men det är praktiskt när man äger många verk av en författare. Man kan lugnt trava igenom produktionen. Och börjar då i Rönbloms fall lämpligen med debutboken ”Död bland de döda” från 1954.
Det är en ganska traditionell pusseldeckare. Man har en krets som är sluten. Här händer ett mord. En av personerna i kretsen måste vara mördaren. Det gäller att tänka ut vem.
Rönbloms debutdeckare är ett ganska fyrkantigt exempel på pusseldeckare. Psykologin är underordnad gåtan, i bästa fall är det väl tecknade typer. Men vill man ha sedeskildringar ur 1950 – talets borgerlighet, kan man lika gärna - och med större utbyte - läsa Olle Hedberg.
Men Rönbloms hjälte är historiker och bor några dagar på ett pensionat på landsbygden. Ett hastigt dödsfall har gjort att ett rum är ledigt. Och så småningom går det upp för huvudpersonen att det är fråga om ett mord. Fallet är visserligen avskrivet, det finns inget som tyder på något brott. Men hjälten kommer rätt snart underfund med att allt inte riktigt är i sin ordning. Några av gästerna tar honom för detektiv och det gör det lätt för honom att anta den rollen.
Resten är problemlösning. Hur Paul Kennet, som historiedoktorn heter, får fler och fler ledtrådar. Författaren har ägnat sin gåta omsorg, men inte så mycket annat. Jag minns H. K. Rönbloms böcker som mycket bra. Men det här verkar för mycket Agatha Christie.
H. K. Rönblom var politisk redaktör på Aftonbladet under den spröda tiden mellan hitlervänlighet och LO:s uppköp. Hans böcker utspelar sig som regel i fiktiva småstäder. Själv var han född och uppväxt i Karlskrona. Men hade som publicist erfarenhet av Umeå och Härnösand. Och en ganska stor erfarenhet av den svenska småstaden bör han ha haft. Debutboken blev alltså en besvikelse för mig. Vi får se om det tar sig.
14 sept. 23
 
Ingen blogg i morgon fredag på grund av en kort sejour på landet. Tillbaka på måndag.