Det är i den förfärliga månaden november, som en man med någon sorts förflutet, beslutar sig för att starta en blogg. Grundstämningen är olust.

Vem är han? Under 1970-talet var han kåsör för studenterna i Lund, först i Dackekuriren, sedan i Lundagård. Och sedan? Inte så viktigt, tror jag. Under sina många år som medverkande i radioprogrammet Obs ådrog han sig namnet Kvasten. Det var kulturkvarten, som ville ha en kulturkvast och han hade denna funktion i fem år, när 80-talet övergick i 90-tal. Verksam i övrigt i skånsk press.

Och nu står han här. Och novembervinden går genom hans kropp.

Och debatten? De intellektuella diskuterar barnboken Lilla Hjärtat och sverigedemokraterna slåss med järnrör. Var och en har sin diskurs. En behjärtad religionshistoriker framför i dag i Dagens Nyheter den gamla hypotesen att fascismen beror på kapitalismen. Utan konkurrens ingen revanschism är väl tanken. Men om jag lyckas visa att Stefan Arvidsson skrivit en dålig artikel bli han kanske ledsen och känner behov av att ta revansch. I värsta fall blir han kanske fascist. Det vidrigaste en god fascist vet är ju hångrinande intellektualism.

Min tanke är förstås att man avskaffar inte mänskliga underlägsenhetskänslor genom att avskaffa konkurrensen. Fascisterna själva hade faktiskt en bättre lösning på problemet: genom att nedvärdera intellektet och uppvärdera känslan och viljan. Det är inte hur bra du tänker, som är viktigt, utan hur hängiven du är den rätta saken. Vilket man kombinerade med rasismen. Det är inte din framgång, utan din ras, som är avgörande.

Hur hittar man fram till jämlikhet, till ingens underläge? Och till den ödmjukhet som gör att man accepterar sig själv, trots sina brister? Det funderar jag ofta på.

Lösningen skulle alltså vara individualpsykologisk, inte politiskt. Vad är detta om inte pissliberalism? Det är en alldeles korrekt beskrivning i sak. Jag har ingenting att invända och jag står för det. Att jag roar mig med att använda negativt värdeladdade ord, må vara ett memento för vår tids lättkränkta.

28 nov 2012