Den svenska debatten om Katerina Janouch uttalanden i tjeckisk TV blir alltmer intrikat och rör sig ut mot periferin. Borta är frågan om vad hon faktiskt sa och i stället har vi det interna poängplockandet publicister emellan. Dagens Nyheter och Expressen frågade nämligen Janouch förläggare om vad förläggaren tyckte om Janouch uttalande. Detta är angiveri menade PJ Anders Linder i sin blogg och får kraftfullt stöd från Fredrik Haage i Smålandsposten: ”man sände också iväg personal att krama ut ett avståndstagande från hennes förläggare”. (17 jan.)
Mot detta reagerar Björn Wiman i Dagens Nyheter (15 jan.) och jämför med Trumps angrepp mot den fria pressen. Patrik Kronqvist på Expressens ledarsida anser då att detta är att gå för långt (17 jan.)
Det är lite osäkert om Kronqvist anser att det var fel att fråga förläggaren. Expressen gjorde ju detsamma, vilket förtar en del av udden i Kronqvists polemik. Kronqvist får nöja sig med att våldsamt höja rösten mot Wimans alltför höga röstläge. Att jämföra normal mediekritik med Donald Trump är att på ett upprörande sätt vara alltför upprörd.
Själv betvivlar jag att man i Haages mening försökt få förläggaren att ta avstånd från Janouch. Men jag tycker inte ens man skulle frågat. Det kan knappast vara en förläggarens uppgift att beivra aldrig så galna författaråsikter.
Däremot kan man knappast hindra en bokhandlare från att bojkotta vilka böcker hen vill. Det är inte censur.
Men vad skall man säga om Janouch uttalanden? Det borde vara det centrala. Jodå, hon har fått stöd av Mattias Bred i Göteborgs – Posten (13 jan.). Åsiktskorridoren flyttar utomlands menar han, det är en snäv nationalism att man inte får kritisera Sverige i utländska medier. Men det får man naturligtvis. Men det finns konspirationsteorier och föreställningar som bottnar i uppenbara fördomar. Det är inte helt lätt att vederlägga uppenbara fördomar, man får ofta nöja sig med att de faller på sin egen orimlighet. Hur bevisar man att attacken mot tvillingtornen inte var en judisk eller pentagonstyrd operation. Eller att jordens makthavare inte dirigeras från yttre rymden. Man får nöja sig med hur troligt det låter att alltfler svenskar beväpnar sig i rädsla för invandrarkriminella. Och detta sägs inför en publik som inte rimligen kan bedöma sanningshalten i detta. Men måhända har vissa fördomar som här får stöd.
18 jan.17