Jag har hört ett föredrag och läst en bok om en märklig lundalegend, Jadwiga P. Westrup. Det är en översättare och universitetslektor i tyska, Britt – Marie Ek, som berättar om sin vänskap, över generationsgränserna, med den 40 år äldre översättaren och kåsören, Jadwiga P. Westrup. Jadwiga var lundagårdsredaktör 1949. Hon dog 1988.
Mina egna mellanhavanden med henne var inte helt idylliska.
P:et betyder Przybyszewska och hennes namn har bakgrund i den svenska litteraturhistorien. Hennes farmor, Dagny Juel, dominerade Strindbergs krets i Berlin. Alla de prominenta författarna och konstnärerna var förälskade i henne. Strindberg friade till henne trots att han redan var förlovad med Frida Uhl. Eftersom Dagny Juel nobbade honom, började han hata henne.
Konstnärskretsen var från början Ola Hanssons. Strindberg trängde undan Hansson och hatade hans hustru Laura Marholm. Så Strindberg blev Hanssons efterträdare i kretsen. Dagny Juel anlände först så småningom. Hon var norska och kände Edward Munch. Bengt Lidforss kände hon från Lund. Hennes storasyster var gift i Lund med en konsul Westrup, hennes yngre syster hade varit förlovad med Bengt Lidforss bror. Själv var hon från Kongsvinger.
Så kom hon till kretsen i Berlin, omstrålad av ett rykte om skönhet och farlighet och man såg hennes fotografi innan hon anlände. Och så väckte hon skamlig längtan och när den gäckades förakt och raseri hos de dubbelmoralistiska herrarna. Strindberg larmade genom Birger Mörner hennes skötsamma storasyster i Lund. Som for ner för att hämta hem henne. Men fann att det inte var något att oroa sig för.
Så gifte sig Dagny Juel med en av genierna i kretsen, Stanislaw Przybyszewski. I Till Damaskus spelar han rollen som en de gestalter som Strindberg tycker sig förföljd av. Strindberg tycker sig höra honom spela Chopin på pianot.
Nå, Dagny Juel födde denne man två barn. Men blev sedan mördad i Tiblisi. Hon hade följd med en man till Tiblisi. Han var ett snäpp galnare än hennes övriga beundrare. Han mördade först henne och sedan sig själv.
Hennes barn växte upp hon mostern i Lund. Och Jadwiga var alltså dotter till ett av barnen. Detta är alltså Jadwiga P. Westrups skakande familjebakgrund.
Jag återkommer om mina relationer till Jadwiga Westrup. Och till den bok som föredraget byggde på.
19 sept. 23