”En våldtäktsman är ofta underbar”, är den chockerande rubriken på ett inlägg av Nanna Olasdotter Hallberg i Expressen (20 april). Det vill säga, Olasdotter Hallberg har funnit att de vanligen är trevliga när de inte våldtar. Kunde man bara få dem att upphöra med sina dumheter vore allt frid och fröjd, tänker alltså läsaren. Ty de verkar fullt normala, utom på denna punkt. Här har Olasdotter Hallberg säkert sett något väsentligt. Och ingen vrede hindrar henne att konstatera det.
Och här har vi ägget och roten till det onda. Det finns en gammal manlig föreställning, som man kan möta i äldre litteratur. Kvinnor gillar inte sexualitet eller snarare de vet inte att de gillar det. Därför gäller det för mannen att ta för sig mot hennes vilja. Och då förstår kvinnan att det egentligen var det hon ville.
Olasdotter Hallbergs reaktioner gör att man förstår hur denna mansmyt uppkommit. Hon tycker inte att hon skall behöva säga nej på ett otrevligt sätt. Och när den eländiga karln inte respekterar det. Så gäller det att inte låtsas om det som hänt. Det låter som om hon menar att struntar man i att kalla det våldtäkt, så är det ingen våldtäkt. Hade hon blivit våldtagen på stan av en främling, så kunde hon fritt hata och slapp sin ambivalenta hållning till förövaren. Och då skulle hon absolut veta att hon var utan skuld.
Men ett klart nej, aldrig så vänligt, räcker för att befria från skuld. Man kan ha ambivalenta känslor, men situationen är inte mångtydig. Det är inte kvinnors fel att män inte begriper. En alltför sentimental inställning till idiotiska män kan lätt slå över i hat och inhumanitet. Vilket Nanna Olasdotter Hallberg sedan resonerar kring. En gärningsman är inte en omänniska. Men han förblir gärningsman.
Och den smitvägen kan och bör en kvinna aldrig kosta på sig. Att hoppas få sex utan att ta ansvar för sina val. Det går inte längre att drömma om offrets skuldfrihet. Man har att välja och vara tydlig med sina val. Det är att vara vuxen. Och då kan man också kräva att bli respekterad.
Och den man som inte har den respekten är inte så underbar. Det är ju ändå en människas gärningar och respekt för medmänniskan det kommer an på.
22 april 21