Nya ledamöter
Svenska Akademien gör vad den kan för att fortsätta sin verksamhet. Kanske blir den i stånd att dela ut två nobelpris nästa år.
Nu har man valt in ännu en ledamot, Mats Malm. Ännu en göteborgare. Victor Malm skriver i Sydsvenskan (20 okt.) att man får välja någon som inte har med de stockholmska finsmakarkotterierna att göra. Vill man råda bot på den rådande rötan finns ingen annan väg att vandra. Det är lite dubbeltydigt. Betyder det att man inte kan välja någon ur team Engdahl, men inte heller någon av team Danius. De som önskar Engdahls avgång har väl en benägenhet att tacka nej. Alternativet är att gå in i akademien och förstärka de goda krafterna. Så att antalet rättskaffens personer blir så många i akademien att de tre tappra som fortfarande inte vill markera mot Frostenson isoleras.
Och det verkligt intressanta är ju Niklas Rådström. Som uppenbarligen tycker att akademien är på rätt väg men ännu inte är en tillräckligt anständig Akademie. Det där går nog aldrig för akademien att undvika. Den som fått ett erbjudande har så länge hen inte sitter i Akademien ingen tystnadsplikt. Offentlig öppenhet är något annat än internt skvaller.
Kulturprofilen kunde utnyttja sin förbindelse med akademien i utpressningssyfte, ge intryck av att han var en central makthavare i svenskt kulturliv, som man måste hålla sig väl med. Då är det inte helt bra att han fortfarande försvaras av en akademiledamot. Oberoende av hur deras relation från början såg ut.
Horace Engdahl fortsätter alltså att i utländsk press försvara Kulturprofilen. Uppenbarligen är det så att han anser domen felaktig och de trakasserier som alla kunnat iaktta som alltför bagatellartade för att bry sig om. Den åsikten har han naturligtvis rätt till. Men det bidar inte till att förbättra Akademiens anseende.
Ida Ölmedal i Sydsvenskan (21 okt.) tar sig an Frostensons sak. Hållningen är den feministiska, som man kunde iaktta i början av akadimiebråket. Två kvinnor har offrats, det ser inte bra ut, ty allt som drabbar kvinnor är fel. Alltså måste man hålla både på Danius och Frostenson, det är reflexen. Manliga försvarare av Frostenson kan man däremot ge sig på.
Det kan man gissa om Ölmedals intention. Men hennes sakargument, då? Frostenson har läckt nobelpristagare till sin man. Horace Engdahl har gjort något liknande om man får tro Ebba Witt Brattström. Vad är skillnaden? Att Frostenson läckt till en person som hon hade allt skäl att anse som gränsöverskridande och amoralisk. Det kan hon helt enkelt inte ha varit blind för. Kan man vara säker på att det verkligen är Frostenson som läckt, frågar sig Ölmedal. Nej, Kulturprofilen hade ju fler personliga vänner i akademien. Det gör naturligtvis skuldfrågan mer osäker. Vem önskar inte också Horace Engdahls avgång?
Att Frostenson mörkat sitt delägarskap i Forum är naturligtvis centralt. Akademien kan inte, bör inte, av moraliska skäl, ekonomiskt stödja en verksamhet som ägs av en ledamot i akademien. Visst borde man ha kontrollerat detta. Man hade för stor tillit till sina ledamöter.
Man röstade alltså om anslag till Forum. Och eftersom Frostenson var gift med Kulturprofilen deltog hon inte i omröstningen. Detta tycker Alcala fritar henne från skuld. Men det centrala är ju att hennes eget delägarskap, hade omöjliggjort bidrag om det varit känt. Detta är hennes mest graverande skuld. Moraliskt spelar detta ingen roll, säger Ölmedal.
22 okt.18
13 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Mera klass
Nästa inlägg: Själsprövning
Den här texten, i huvudsak ett långt, konkret och välskrivet mejl från en kvinna som tidigare jobbade/vikarierade både på Forum och på DN, ger en god inblick i något idag helt nertystat: det var verkligen inte bara Akademien som hade nära kopplingar till Arnaults klubb, utan det hade även...DN:s och Expressens kulturredaktioner.
Ett litet utdrag: "Dagens Nyheters Kulturredaktion har stött Forum långt mer än Svenska Akademien, såväl medialt som ekonomiskt. PR-värdet i den samlade hyllningskören uppgår till många miljoner. En tyst överenskommelse med DN kring samfinansiering utgjorde en bas för verksamheten även under Björn Wimans tid
Jag arbetade i tre omgångar på Forum, sammanlagt nästan ett år. På dagarna jobbade jag i ett kontor på gatuplan med Cecilia och på kvällarna i källaren. Jean-Claude Arnault ordnade ett sommarjobb på Dagens Nyheters kulturredaktion åt mig. Det var han som ringde den dåvarande kulturchefen, Maria Schottenius, och rekommenderade mig. Samma vecka träffade jag henne på en poesiläsning i källaren och fick jobbet. Hon var en trogen gäst tillsammans med stora delar av sin redaktion och så gott som samtliga ”viktiga” DN-skribenter. Jag minns många av dem: Det äldre pensionerade gardet med Ingela Lind, Birgit Munkhammar (med maken Magnus Bergh) och Madeleine Gustafsson. Alla de medelålders, som utgjorde själva kärnan i Forums verksamhet. Sara Danius, Hans Ruin, Aris Fioretos, Jenny Högström, Thomas Götselius och Anders Olsson kom regelbundet. Jag minns lite småprat med filmkritikern Helena Lindblad. DN:s översättare Anders Bodegård kom också på allt. Ola Larsmo talade på Forum om fängslade författare. Jag minns Kristian Petri, som på den tiden medverkade i DN. Calle Pauli kom jämt. Ledarsidans Göran Rosenberg var också en trogen gäst."
http://www.tsnok.se/sv/2018/och-annat/det-kom-ett-...
Ja, PR-värdet av den hyllande bevakningen i DN av kvällarna, och av vältajmade publiceringar och intervjuer på DN.s kultursida, går, som skribenten påpekar, knappt att mäta i pengar. Det är just på det sättet man skapar kulturell status och hype kring en verksamhet.
Och det är inte underligt att avsändaren är anonym: det vore förmodligen lika med karriärmässigt självmord att gå ut med en sådan text, med namn och bild, i någon av våra större tidningar idag. I varje fall om man har någon sorts planer på att i framtiden arbeta med kultur eller någon form av kulturjournalistik.
mvh Magnus
Jag har nu läst tråden. Så vitt jag kan se finns det inget ekonomiskt stöd annat än indirekt genom den PR Forum fått genom DN:s skriverier. Där är det ju bara att gå till arkiven och se vad som har skrivits. Det står också att skribenten sysslar med reklam och PR så det är endast för att hålla en bakdörr öppen till kulturvärlden hen kan ha något skäl att vara anonym.
Kulturprofilens makt över DN:s och Expressens kulturredaktioner kan ju i hög grad ha varit skryt. Att hans tips beaktades och att han betraktades som en hedervärd kulturpersonlighet innan han avslöjades är naturligt. Det enda konstiga är att ingen såg något tillräckligt gravt för att väcka avsky.
tuus Lars Westerberg
En liten precisering: "DN Kultur får säkerligen hundratals ansökningar årligen om den sortens inhopp" - i den mån de utannonseras öppet så handlar det nog om minst hundra ansökningar i olika former för varje enskilt sådant jobb, även om det bara handlar om ett vick på ett par månader.
mvh Magnus
@Lars Westerberg 08:05:
Sålunda talade Diogenes i tunnan. Det märks faktiskt att du (som du själv har medgett några gånger tidigare) inte begriper något om ekonomi, än mindre om hur ekonomiska avvägningar påverkar hur personer, företag och institutioner (eller stater) väljer att agera - eller vilka möjliga val de har.
mvh Magnus
Det är onekligen intressant om det är sant. En anonym röst på nätet har naturligtvis ingen som helst trovärdighet. När det gäller det ekonomiska stödet borde det kunna undersökas av en grävande journalist på Svenska Dagbladet eller Aftonbladet. Annars är det naturligtvis verkningslöst. Att alla besökte Forum och älskade det och många framträdde där är ju känt sedan länge. Att ingen, uppenbarligen, såg något oroande är ju något förvånande.
Lite förvånad är jag av att se namnet Jenny Högström. Som jobbade på HD och Aftonbladet. Det är hennes bror som recenserar i DN.
Men annars är jag inte förvånad alls. Så går det till i den svenska kulturfamiljen.
tuus Lars Westerberg
Du börjar närma dig min ståndpunkt i Frostenson-affären. Du inser att det finns en osäkerhet i situationen, som man inte kan bortse från och som gör bedömningen av den i motsvarande mån osäker. Vad som framkommit av advokatutredningen är att Jean Claude Arnault ”enligt sju trovärdiga och sinsemellan oberoende vittnesmål” kände till namnen på sju nobelpristagare i förväg, något som inte är detsamma som att Katarina Frostenson medvetet läckte namnen till honom. Det kan hon ha gjort, men det är bara en av många möjligheter. En annan osäkerhet gäller hennes delägarskap i Forum. Det är svårt att tro att ingen i Akademien kände till det, så engagerade som flera akademiledamöter var i verksamheten och mot bakgrund av deras kännedom om Katarina Frostensons roll som drivande kraft i verksamheten. Inbillade de sig att Jean Claude Arnault drev Forum i kompanjonskap med en eller flera för Akademien okända delägare? Om det verkligen var vad de trodde, hade det inte i så fall varit en tvingande nödvändighet för dem att ta reda på vilka dessa okända delägare var i samband med omröstningarna om anslag till verksamheten? Varför grep de inte det närmast till hands liggande alternativet och frågade ut Katarina Frostenson själv, som – om någon – borde veta? Kanske gjorde de det. Var de även totalt ovetande om att det krävs minst två delägare för att bilda ett handelsbolag, vilket Forum var samtidigt som ”Klubben” också var en ideell förening? Det pågår en oberoende utredning om Forum i regi av Ekobrottsmyndigheten. Det återstår att se vad den kommer fram till. Ida Ölmedal skriver att Katarina Frostensons undanhållande – enligt Sara Danius – av sitt juridiska delägarskap moraliskt inte borde ha spelat någon roll. Men det är ett påstående som på ett flagrant sätt står i strid med hennes resonemang i övrigt i artikeln. Självklart har undanhållandet, om det var ett undanhållande, moralisk betydelse för bedömningen av denna affär. På vilket sätt detta – jävsproblematiken – har betydelse i Svenska Akademiens fall framgår av följande artikel, som jag av utrymmesskäl inte kan citera ur: https://www.svt.se/kultur/professorn-akademien-bor...
Tuus Dag Wiberg
Broder!
Tja, jag stöder mig på en sorts allmänpsykologi. I sådana sammanhang måste man lita på varandra eller åtminstone låtsas lita på varandra. För att inte stämningen skall bli dålig. Det förefaller mig rimligt.
Antar man att de även före bråket misstrodde varandra och i hemlighet kontrollerade varandra, så kan man naturligtvis göra det. Men det tycks mig vara ett mindre naturligt antagande. Det tycks mig vara en spekulation i ljuset av vad som senare hände. Tyder inte Per Wästbergs indignation på att han verkligen var förd bakom ljuset. Den kan ju för all del vara låtsad i självförsvarssyfte.
Min förundran över varför delägarskap är nödvändigt berodde alltså på okunnighet. Jag tackar för att du rätade ut mitt frågetecken.
tuus Lars Westerberg
Broder!
Spekulerar jag för mycket, så tar du alltför mycket för givet av officiella uttalanden osv. Och ovetbart är det givetvis inte. Ja, i nuläget, men låt oss avvakta resultatet av Ekobrottsmyndighetens utredning. Men du spekulerar ju själv: “Ingen förväntade sig att Frostenson dolde något.” Hur vet du det? Då håller jag mina konklusioner för att vara rimligare. Att akademiledamöterna dessutom hade obegränsat förtroende för varandra — vad bygger du det på? Den situation som uppkom, när Akademien imploderade, pekar i en helt annan riktning. Delägarskapet är den absolut tyngst vägande anklagelsepunkten — om det är vi överens. Du säger dig inte kunna förstå varför inte Kulturprofilen kunde vara ensam ägare. Här finns det inget att förstå; reglerna är sådana. Handelsbolag kräver minst två delägare (bolagsmän) i motsats till exempelvis s.k. enskild firma, där det räcker med en ägare. Läs gärna den artikel från SVT:s hemsida jag länkade till, om du har tid. Ok, det är inte du som närmat dig min ståndpunkt, utan det är jag som närmat mig en ståndpunkt som du framförde i höstas. Effekten torde bli densamma.
Tuus Dag Wiberg
Noterade också att hon springer förbi (eller slätar över) Frostensons uppenbara jäv, som för mig och många andra är en minst lika tydlig del i KF:s skuld som vad hon kan ha förstått om sin mans begär. Men jag förmodar att Ölmedal helt enkelt tycker att jäv är, som man numera säger, en mycket osexigare anklagelse än våldtäkt och medhjälp till våldtäkt.
Björn Wiman har sedan länge gjort samma bedömning, och den är mer eller mindre automatisk för de här personerna (både Wiman, Schottenius och många andra på DN Kultur kommer från kvällspressen). Om man vill väcka indignation mot akademien, Engdahl m fl så är våldtäkt mycket fetare än tråkig bolagsjäv.
mvh Magnus