Någon tid efter valet
Vi är minsann fler än en som känner stor ledsnad över valutgången. Jag säger inte många ty om detta vet jag intet. Och det är också betydelselöst för mig. Det jag talar om är sverigedemokraternas seger och ökade inflytande. Och det ömsesidiga stöd som finns mellan dem och stora delar av borgerligheten.
Vad finns tröst i detta? Jo, att vi överlevde fyra år med Donald Trump. Det var påfrestande men USA kom ut på andra sidan. Trump är förvisso inte svensk. Så man kan hävda att han inte angår oss lika djupt. Men å andra sidan hade han större möjligheter till världskatastrof än ett parti i vårt lilla land.
Och hur skall man förklara bortförklaringarna, alla som anstränger sig till blods för att vitmena sverigedemokraterna. Det handlar naturligtvis om ren maktvilja. Men det besynnerliga är att man idag ser det inte bara hos borgerliga politiker. Makten är ju till för att vinnas och brukas, Även den som inte ser den politiska makten som ett självändamål behöver den för att kunna påverka och förändra verkligheten. Utan att man nu ser samma fenomen hos fria intellektuella och publicister. Jag anser att en intellektuells uppgift är att vara lojal med sina idéer och sin ideologi. Inte med partier. Politik är det möjligas konst och en parlamentariker kan aldrig undvika att tänka taktiskt. De intellektuella bör i stället vara partiernas ideologiska samveten.
De bör inte svika sin uppgift.
Hur skall man förklara att tjugo procent röstar på SD? Det finns en sak som båda sidor tycks vara överens om. Tjugo procent av svenska folket kan inte vara rasister. Det säger både bortförklararna och deras motståndare. Man beskyller ofta liberalerna för att vara naiva och att inte vilja se verkligheten. Att vara drogade av sin egen godhet. Högern är de krassa och realistiska. Men hur är det här? Varför finner man det empiriskt omöjligt att var femte svensk är rasist? Trots allt är det ju den förklaring till SD:s framgångar som ligger närmast till hands. Skulle det vara något genetiskt och kulturellt omöjligt att just svenskar – i någon större utsträckning – skulle vara rasister. Tala om subjektivt önsketänkande. Hur det förhåller sig kan vara svårt att undersöka. Men hypotesen kan absolut inte à priori avfärdas.
Att tjugo procent av svenskarna skulle uppfatta sig själva som rasister är däremot osannolikt. Ingen kan väl ha missat den negativa laddningen i ordet rasism. Man kan välja sin identitet och sina värderingar. Men man kan inte välja att ens självbild är korrekt. Om ens självbild är korrekt är en objektiv fråga.
Nå, om hypotesen skulle vara riktig behöver ju rasismen i sin tur förklaras. Men att reagera mot det avvikande, att stöta ut den främmande individen, verkar vara en primitiv reflex hos flockdjur. Vem vill känna sig som en förlorare? Och om man av en eller annan anledning gör det, så skapar det ett missnöje. Då uppstår behovet av syndabock. Jag har tidigare påpekat att det då måste finnas personer, grupper, att skylla på. Då kommer de grundläggande primitiva impulserna fram.
Efter valresultatet känner Göra Greider inte längre igen sig i sitt land. Ann – Charlotte Marteus (Expressen 16 sept.) menar däremot att det är kravet på att känna igen sig i sitt land som är grunden för SD:s framgångar. Det kan ju vara en poäng, även om Greiders främlingskap är av ett annat slag en sverigedemokraternas. Han sörjer en förlorad humanism, de ett etniskt rent Sverige. Tillåt mig dock att påpeka att jag själv känner utomordentligt väl igen mig. Så svartsynt är jag.
19 sept. 22
4 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Dostojevskijs Onda andar
Nästa inlägg: Huitfeldt bortförklarar
Ett försåtligt och dessutom logiskt ohållbart försvar för SD framförs av Jörgen Huitfeldt, chefredaktör för Kvartal och fristående kolumnist i DN, i en ledarartikel 2022-09-16 (https://www.dn.se/ledare/jorgen-huitfeldt-hor-ni-i...).
Enligt Jörgen Huitfeldt tangerar det det odemokratiska att kritisera SD eller hävda att det faktum att en femtedel av väljarkåren röstar på SD är ett hot mot demokratin. Men det är givetvis möjligt att kritisera SD för mycket (dess ideologi och politik i teorin och praktiken) precis som det är möjligt för SD-politiker att kritisera andra partier på politiska och ideologiska grunder — utan att det blir odemokratiskt. På samma sätt är det möjligt att påstå att det är ett hot mot demokratin om en femtedel av väljarkåren ställer sig bakom SD:s politik precis som det varit möjligt för SD-politiker att framställa den så kallade massinvandringen som ett existentiellt hot mot svensk kultur och välfärdssamhället — utan att detta kan ses som odemokratiskt. Huitfeldt framställer emellertid saken som att SD inte varit i närheten av att utgöra ett hot mot demokratin, vilket han menar sig kunna visa genom en snabbanalys av ett antal exempel på SD-politik. Därför är det odemokratiskt eller tangerar det odemokratiska att hävda att SD utgör ett hot mot demokratin och att överhuvudtaget kritisera SD. Men så kan man ju inte resonera. Man kan anklaga ett parti för att utgöra ett (potentiellt) hot mot demokratin, t.ex. genom ett visst politiskt beslut, utan att därmed göra sig skyldig till ett brott mot de demokratiska spelreglerna. Huitfeldt skiljer inte på politiska fakta och vad som kan sägas om dessa fakta eller hur man kan tolka dem, åtminstone inte i detta fall.
Han menar att kritiken av SD bottnar i en sorts elitism och gör en jämförelse med ”Socialdemokraternas position i början av förra seklet”, som beskrevs som ”demokratiskt opålitligt, potentiellt våldsamt och ett hot mot samhällsordningen”. En falang som propagerade för en omdaning av samhället genom revolution stod emot den segrande, revisionistiska falangen som ville omvandla samhället med demokratiska medel. Huitfeldt skriver: »Jag tror inte att SD, så länge de håller sig inom ramarna för det demokratiska systemet, kommer att kunna förändra landet i en riktning som en majoritet av medborgarna inte vill ha.« Det återstår att se. Kommer det till slut bara att finnas ett ”revisionistiskt” SD som en motsvarighet till SAP:s utveckling och som utgörs av en sorts reviderad nationalism, socialkonservatism, högerpopulism, högerextremism och illiberalism? Jag har svårt att se det: det är ju inte SD som det ser ut idag.
Kort om Huitfeldts exempel:
SD:s krav på förändring av public service. Det här är en närmast naturlig startpunkt, om man har för avsikt att påverka samhälleliga normer och värderingar i önskvärd (ideologisk) riktning, påbörja en nedmontering av rättsstaten osv. Se utvecklingen i Polen och Ungern.
Kritiken av islam, ”det muslimska hotet”, islamofobi osv. Synen på i första hand utomeuropeiska nationaliteter — med andra ord främlingsfientligheten — är kanske SD:s mest karaktäristiska drag, som inte kommer att försvinna ur partiet i första taget.
»[F]örre partisekreteraren Björn Söders resonemang i en DN-artikel kring de nationella minoriteterna i Sverige – samer, romer, judar, sverigefinnar och tornedalingar. Kan de bejaka sin särart och samtidigt vara ”svenskar”?« Vissa etniska minoriteter ska enligt Björn Söder vara befriade från det generella kravet på assimilation. Men det problematiska i sammanhanget är ju att i första hand klassificera människor enligt kriterier som etnicitet. Kommer SD att kunna göra sig av med sådant tankegods utan att förlora sin särart?
Dag Wiberg
Tack för din kommentar. Som du ser kommenterar jag samma artikel idag. Det finns både likheter och skillnader i vårt sätt att kommentera.
Jag tror inte att Huitfeldt skulle mena att kritik av SD är odemokratiskt. Utan det odemokratiska är att inte vilja ge SD det inflytande som deras röstetal berättigar till.
Jonas Thente menar i DN idag (20 sept.) att problemet är att se antidemokratism (antidemokratiska värderingar) som en demokratisk ideologi som alla andra. Det kan vara det grundläggande tankefelet.
Lars Westerberg
Just det. Det finns inget odemokratiskt i att demokratiska partier försöker parlamentariskt begränsa inflytandet hos ett odemokratiskt parti.
Och att vilja att inte göra det betyder inte att denna del av borgerligheten har blivit mer demokratisk. Det är uppenbarligen tvärtom och det är detta som man måste förklara bort.
Lars Westerberg