Nu skall vi sansa oss lite. Och tala vänligt till varandra. Vi vet ju att demokratin kräver kompromisser. Lugnt och sakligt kan vi diskutera med alla. Sverige är ju snällare än alla andra länder. Ingen svensk är egentligen ond.
Inte tror väl någon, på allvar att Auschwitz står för dörren? Vi vet ju alla att om rasismen segrar här i landet så blir det en svensk lagom rasism. En rasism som vi alla kommit överens om och som tar hänsyn till allas oro. Inte kommer den att präglas av den stora demoniska ondskan. Det kommer inte att präglas av någon storslagenhet alls. Vi är en liten men naggande god nation. Det kommer att bli en rasism med svenska proportioner, präglad av vår speciella kultur. Det blir en anspråkslös historia. Inte hat och besatthet, utan svensk återhållsamhet. Lite avundsam, rättshaveristisk, misstänksam och missunnsam. Mer av passiv aggressivitet än aktiv. ”De skall minsann inte, men det säger jag inte högt”. Inga höga, fria horisonter, utan en låghet anpassad för oss. En lagom nations behärskade tarvlighet. Det är ju så vi alla alltid velat ha det.
Låt oss befria oss från övermänniskofantasier. Hade Hitler konsekvent satsat på vanliga människor, verklighetens folk, den tysta majoriteten, hade det inte gått honom så illa. Man skall aldrig överdriva.
Det är ju, när man tänker efter, rätt naturligt att vara en smula främlingsfientlig. Man vet ju aldrig med främmande kulturer hur farliga de är. Man vet ju att de har en massa konstigheter för sig och de kan inte förklara dem för oss på något begripligt förnuftigt och svensk sätt. Eftersom vi aldrig talar med dem får vi tolka dem på egen hand. De tänker inte som vi. Det måste vi ju erkänna. Så varför skulle inte vi kunna ha respektfulla samtal om hur vi skall behandla dem. De främlingsfientliga har ju egentligen inget emot oss. Det är ju främlingarna de har något emot.
Nej, det måste bli slut på denna polarisering och detta odemokratiska utstötande. Och kommer de främlingsfientliga in i värmen och får ta ansvar, så kommer de att förändras. Motsättningar är hur som helst något onaturligt i ett så konformistiskt samhälle som vårt.
31 jan. 19