Agnes Lidbeck i Dagens Nyheter har tröttnat både på karlar och TV-serier (25 nov.). Hon blir inte längre förälskad. Och varför blir hon inte förälskad? Därför att hon inte längre blir överraskad. Det handlar bara om trista upplevelser.
Jag tycker hennes artikel är mycket tidstypisk. Och har åtminstone en felaktig premiss. Däremot är den insikt hon kommer fram till helt riktig. Blir man uttråkad så kan man alltid misstänka att det beror på en själv. Man är offer för sin egen förflackning. Och ett kolossalt utbud kan naturligtvis öka risken för att ett sådant tillstånd inträder. Varför skall man ha tålamod när man kan testa något annat?
Lidbecks lösning på sin egen trötthet, som hon i mycket tillskriver sin långa kulturella erfarenhet, är att vara mer observant på detaljer. Det kan onekligen göra vissa konstverk mer meningsfulla, men jag tvivlar på att det gäller alla. Jag minns att jag fann regissören Claude Chabrol meningslös och banal ändå tills någon upplyste mig om att han var behaviorist. Det var inte handlingen, som kunde vara ganska banal, som var det väsentliga. Utan att man av små detaljer i personernas beteende kunde dra vissa slutsatser om det framtida händelseförloppet. Det krävde en skärpt iakttagelse.
Men det finns alltså en grundläggande premiss hos Lidbeck som är mycket tidstypisk. Det är att konstens uppgift är att göra oss förvånade. Och att det är något att sträva efter att vara ständigt förälskad. Att förvåning och förälskelse är vår enda skydd mot ledan.
Kärlek, som är något annat än förälskelse, liksom konst, handlar inte om kickar. Man behöver överhuvud inte bli förvånad. Det gäller att återvända till det man anar vara väsentligt. Att tänka vidare, att inte bara se tydligare, utan reflektera kring och bearbeta det man ser och läser. Det finns nog väsentliga kvaliteter i det stora TV-serieutbudet. Men jag tvivlar på att det är det allra mest väsentliga man kan ta del av. Ens engagemang och vakenhet bör kanske hellre ägnas något annat. Världslitteraturen t.ex.
Men det ger kanske inte några sprudlande lyckoupplevelser. Det är inte som en vårmorgon i den tidiga barndomen. Men det finns många sätt att bli lycklig på. Något som bär genom natten.
26 nov. 20