Kawa Zolfagary ställer en väsentlig fråga i Dagens Etc. (19 aug.) : Var finns liberalerna? Varför tiger liberalerna om de reaktionära tendenserna i samtiden: konservatismen, intoleransen, invandrarpolitiken?
Det är bra att han ropar, det pågår utan tvivel en förgiftning av opinionen. Men när det gäller opinionsläget är han ute och reser. Det pågår, som jag brukar påpeka, ett fullt liberalt inbördeskrig eller skall vi säga ett inbördeskrig bland dem som går under skylten ”liberaler”. De ledande liberala publicisterna håller god vakthållning mot förgiftande samhällstendenser. Ledarsidorna på Dagens Nyheter, Upsala Nya och Sydsvenskan har ännu inte fallit till föga och har i det fallet stöd av sina kultursidor. Också den liberala landsortspressen utmärker sig, med få undantag, positivt. Rötan har främst drabbat Expressen och Göteborgs – Posten. Och det är oklart om dessa ledarsidor har något nämnvärt stöd från sina kultursidor. Den som vill ha ett test kan undersöka vilka tidningar som ropar ”äntligen” till regeringsballongen om förslag att förbjuda tiggeri. (20 aug). Och vilka som skarp kritiserar det. Notera att i det fallet klarar sig Skånska Dagbladet ( den förträfflige Yngve Sunesson) bättre än Sydsvenskan.
Man kan tycka att situationen är illa nog och det är den faktiskt. Vi lever i en tid av ideologisk upplösning och triangulering. Det förändrar inte det faktum att liberaler alltid borde försvara liberalismen. Expressen och Göteborgs – Posten är en stor del av det liberala opinionen.
Sorglig just nu är Carolin Dahlman, politisk redaktör för Kristianstadsbladet. Men hon får mothugg. Anders Johansson Heinö (8 aug.) skrev en kolumn på ledarsidan i Borås Tidning där han belyste hennes liberala intolerans. Visserligen månar han mest om friheten att tjäna pengar och ter sig inte så alldeles liberal i andra avseenden. Men dock. När Carolin Dahlman i torsdags (18 aug.) pläderade för hårdare tag mot kriminella lyfte man i läsaröversikten på fredagen (Anders Mårtensson, 19 aug.) fram det beröm från reaktionära läsare hon fått och en av dem försummade inte att påpeka att detta hade Sverigedemokraterna sagt hela tiden. Mårtensson lyfter endast fram berömmande ord men avsiktligt eller inte blir det förödande för Carolin Dahlman.
23 aug.16