Vad skall man egentligen säga om Folkpartiets namnbyte till liberalerna. Jag har avstått från att skriva om ämnet därför att jag tycker att min kommentar är för förutsägbar. Men något kan jag kanske ändå tillföra.
Folkpartiledaren säger att folkpartiet inte är ensamt om att företräda liberalismen. Men i vårt parti sitter liberalismen i vårt dna. Det är bra sagt, fast det är fel.
Politiska ideologier sitter nämligen inte i dna. Om det vore så väl att människor och partier hade liberalismen i sitt dna, så vore världen bättre. Men ett parti kan ha liberala traditioner och det har ju onekligen folkpartiet. Och att man har det i sitt namn betyder ett erkännande av dessa traditioner. Det blir samtidigt en förpliktelse, som man kan svika eller uppfylla. Sviker man så blir det tydligt om man har det som sitt namn. Det är en god tydlighet.
Jag har läst i socialdemokratisk press att man anser att partiet borde heta nyliberalerna i stället. Det är inget bra förslag. Heter man socialliberalerna eller nyliberalerna så blir det ännu svårare att vara trogen. Medan det uppenbart är svårt nog att vara trogen liberalismen. Dessutom tycker jag att det är en imbecill kommentar. Sedan moderaterna blev liberaler kan vänstern inte längre skilja nyliberalism från konservatism. Höger som höger, tänker de ideologiskt förblindade.
Själv ser jag Folkpartiet som ett konservativt parti. Högerpopulistiska språktestkrav och det som kallas kravliberalism, men snarare är en form av konservatism. Jag vet att politik är det möjligas konst och det kanske är obilligt att kräva en alltför stor konsekvens. Men dock. Ett liberal parti borde vara kemiskt fritt från konservatism och högerpopulism borde inte få förekomma i något sammanhang med anspråk på tankeverksamhet.
Nåväl, nu heter partiet Liberalerna och det förpliktar. Byt partiledare och vädra kraftfullt ut. Än kan Liberalerna bli ett liberalt parti.
26 nov 15