Det klarnar alltmer kring nättidningen Bulletin. Nina Lekander från Expressen sällar sig också till trupperna. Och fler vänsterskribenter lär vara aktuella för den högerextrema nättidningen. Det tror man gärna, i synnerhet om man betänker att Lekander är besviken vänster. Men i intervjun i Dagens Etc (11 dec.) får jag svar på en annan sak som jag grubblat på. Varför lämnar många inflytelserika positioner på de stora tidningarna för att i stället ansluta sig till denna nätsatsning? Och tycker att de kommit upp sig i smöret. Vad kan triumfen ligga i att stå så långt till höger att man faller ut genom fönstret. Jag har tidigare gissat att det är någon form av rönnbärsfilosofi. Har man fallit, är det väl bara att låtsas att man egentligen fallit uppåt.
Men då kände jag tydligen mina pappenheimare dåligt. De får – hör och häpna – bättre betalt här än de fick på sina stora tidningar. Det är inte underligt att status räknas i pengar också bland dem som lever på sina svaga själars produkter. Det där har jag minsann sett förr.
Jag minns ju när Jan Stenbeck lockade de gamla vänsterintellektuella med Moderna Tider. Det passade ju så utmärkt, när vinden redan var på väg att vända och man ändå hade tänkt ändra sig. Det är underbart för gamla samhällsfiender att känna sig omhändertagna.
Men det här är lite mer sinistert. Att vi blev av med marxismen var närmast skönt. Men nu är det väl snarare liberalismen man skall lämna. Åtminstone om liberalism har något med humanitet och tolerans att göra. Sverigedemokraternas motståndare, känner man ju till, det vänsterliberala etablissemanget.
Nina Lekander och Lars Leijonborg är de enda exemplen hittills som inte är förknippade med deciderad höger. Man undrar vad man kan ha för förtroende för en tidning med Ivar Arpi, Alice Teoduresco Måwe, Carolin Dahlman, Paulina Neuding, Per Gudmunsson, Thomas Gür. Det är deciderad höger hela vägen. Men alla är inte lika vettlösa. Somliga är vettlösare än andra. Femtio nyanser av blått.
Så man kan förvånas över Nina Lekander. Men kanske väljer hon en omgivning där hon har möjlighet att fortfarande framstå som vänster. Vid jämförelse.
16 dec. 20