Men jag måste medge att det finns ett och annat bra inlägg i coronadebatten också. I lördags skrev en medicinhistoriker i Expressen, Maria Josephson, och förundrade sig över att man stänger hela samhället trots att de som drabbas allra hårdast av pandemin är samma typ av människor som dör i vanlig säsongsinfluensa (28 mars). Det är alltså gamla och sjukliga som är den största riskgruppen. Svaret är väl att det är många fler som dör i denna farsot. Annars vore den här hysterin alldeles obegriplig.
Och Johan Hakelius skrev samma dag i samma tidning om atenare och spartaner. Och det spartanska kompisgänget går tvärs över de vanliga politiska gränserna. Det förenar Peter Wolodarski och Björn Wiman med Ivar Arpi och Hanif Bali. Det är väl alla de som ropar på handlingskraft och politisk styrning. Som jag skrev om igår.
Men direkt lysande tycker jag den kristne debattören Joel Halldorfs inlägg var (Expressen 27 mars). Fast han har helt andra värderingar än jag, tycker jag han analyserar situationen med oerhörd klarhet och skärpa. När andra gläds åt den stora folkgemenskapen ser han dess ursprung i dödsrädsla. Ty vem kan protestera mot frihetsinskränkningar om liberalismen är tom. Att den är tom har länge varit Halldorfs tes och han får instämmande i detta av liberalen Johan Norberg.
Men Halldorfs tycks medveten om att det finns en annan sorts liberalism. Så här skriver han. ”Om man menar att individens liv och visioner är allt, då är det svårt att invända mot att staten går långt för att skydda detta liv. Inte ens om det skulle gå så långt att liberala rättigheter avskaffas. Mot detta kan man bara protestera om man betraktar friheten som ett högre värde av närmast andlig natur, ett som man därför menar att människan kan behöva offra sig för. En sådan tro kännetecknade den moderna liberalism som besegrade nazismen, men inte dagens postmoderna variant”.
Jag känner starkt att min egen liberalism är av ett närmast religiöst slag. Jag talar gärna om det liberala uppdraget och kampen för andas frihet. Rädd för döden kan väl vem som helst vara.
31 mars 20