Hanne Kjöller har en kolumn i Dagens Nyheter (29 jan.) där hon angriper en twittrare till vänster och en till höger. Kjöller är en fristående kolumnist men man får ändå en känsla av att det är rikslikarens försök att skipa rättvisa. Går högern för långt, går även vänstern för långt. Men är fallen Anders Lindberg Hanif Bali verkligen analoga?
Anders Lindberg är politisk redaktör på Aftonbladet, Hanif Bali moderat riksdagsledamot. Hanne Kjöller vänder sig mot att den senare insinuerar saker utan att verkligen tro på det. När det finns goda och praktiska skäl för Sveriges television att förkorta en text i översättning insinuerar Bali att det ligger en dold politisk avsikt bakom. Och Kjöller visar att han ger undvikande svar om vad han verkligen tror, när han pressas på den punkten.
Men så gäller det förlöpningarna hos Aftonbladets politiske redaktör. Lindberg påstår att han twittrar som privatperson. Kjöller påpekar, helt riktigt, att offentliga personer aldrig är privata i offentliga rum. Men kanske är det bara ett sätt för Lindberg att säga att det han skriver på twitter inte nödvändigtvis behöver tolkas som Aftonbladets linje. På samma sätt som det vore galet att identifiera Hanne Kjöller med Dagens Nyheters. Ett visst samband kommer man naturligtvis inte ifrån.
Men Anders Lindbergs övertramp då? Är de allvarligt talat så allvarliga? Han har i ett bildmontage försett Jimmie Åkesson med lösnäsa. Råare politiska karikatyrer har man ju sett. Också i papperstidningar och som illustrationer till ledare.
Den andra exemplet är att han jämfört Ulf Kristersson med Frans von Papen. Det ter sig ju lite allvarligare. Det är väl inte Kristersson som skall känna sig kränkt över detta utan Jimmie Åkesson. Som indirekt jämförs med Hitler. Att påstå att Hitler hade sin hjälpgumma och att Jimmie Åkesson har sin, är väl inte kränkande. Sverigedemokraterna är visserligen ett parti med nazistisk bakgrund och det kan starkt misstänkas för främlingsfientlighet. Men det är knepigt att handskas med ett parti där man kan bli utesluten för åsikter som just är dem som gör människor till sverigedemokrater.
Själv följer jag inte twitter och kan därför bara ta upp de exempel Hanne Kjöller ger. Hanif Bali har ju ofta figurerat i debatten och jag misstänker som Hanne Kjöller att han spelar dubbelt. Men är verkligen Anders Lindberg en vänsterns Hanif Bali? Jag känner mig inte övertygad på den punkten.
29 jan. 19