Käre läsare! Det är dags att outa ”julprofilen”. Vårt pressetiska avgörande den här gången beror på att en annan person med anknytning till julen har fått många att ana det värsta. En gubbe, alltid på jakt efter snälla barn, drar lätt på sig misstankar. Men det måste sägas: Den här gången är jultomten oskyldig! Julprofilen däremot är naturligtvis julbocken. Han har stark anknytning till julen, vilket gör att alla julens figurer, som sannolikt känt till bockens sexuella trakasserier, har anledning att modernisera sina rutiner. Det duger inte att leva i en julbubbla, en s.k. pomla. Verkligheten tränger på.
För att undvika snällism och godhet och understryka svenska värderingar skall jultomten avkanoniseras. Sanka mig hit och sankta mig dit! I stället skall han ersättas av en liten argsint, rent svensk tomte, som biter dig i benet om han inte får gröt. Gröt skall det vara, inte hommus! För övrigt samlas allt fler av de svenska tomtarna på loftet. Människan är ond och förvirrad och bör alltså vara ond och förvirrad. Det är realism. De tidningar som på ett tidigt stadium konstaterade detta kan tillskriva sig segern.
Det är på tiden att göra upp med vår judiska religion. En svensk gud bör bära spjut och framför allt vara enögd. Alla svenskar vet att det inte är någon risk att vara vis och intelligent om man bara är enögd. Visa män från österlandet tror vi inte på. Bärsärkaraseri däremot.
Hen hade julklapparna i säcken men glömde att knyta till. Ingen kan äta samma gris två gånger. Ty det vore grymt.
Om alla, som visste och lät kulturprofilen hållas,skulle avgå, skulle det bli tomt i Svenska Akademien. Samtliga kultursidor i Stockholm och alla deras wanna-bees skulle också få dra sina färde. Man är så upptagen av familjegrälet ( norenjul i den svenska kulturfamiljen) att man inte ser att hela familjen är drabbad.
Debattvindarna svänger. Den som räknar med detta befinner sig alltid på topp. Se på Ebba Witt Brattström. Initierad akademiefru ena dan, bitter akademiekritiker nästa. Jag har större respekt för dem som faller med ullstrumporna på.
På DN-debatt anser man att TV:s julkalender ger en nidbild av en kvinnlig naturvetenskaplig professor. Redan på 50-talet lät signaturen MEM (Mats Erik Molander) en tomte säga: ”Tomten av Viktor Rydberg ger en falsk bild av våra levnadsvillkor.” Allt går igen, och nu är det jul igen.
Så, käre läsare, av hjärtat God Jul och Gott Nytt År. Vi hörs efter jul och nyår.
22 dec. 17
 
Bloggen tar alltså jul- och nyårsvila. Nästa blogg tisdagen 2 januari 2018.