Catia Hultquist vill hitta en medelväg i Skuggegate (DN 11 sept.). Det är inte bra, tydligen, när två kvinnor är oeniga. Det kan man förundras över. Men det är ingenting mot min förundran över den selektiva dövhet som betecknar skrivande människors förhållande till Linda Skugge.
Ty hur kan man ha respekt för en skrivande människa som medger att hon inte menar vad hon skriver? Hon skriver för att provocera och för att få uppmärksamhet. Det har hon ju själv erkänt när hon var kolumnist i Expressen. Hur kan man då säga att hon alltid varit en vass skribent? Vadan denna dövhet?
Och hur kan man säga. ”Je suis Linda Skugge, visst - minus Onlyfans”. En vass skribent? Ja, om man med vass menar kategorisk. Det är ju det som blir så tydligt i hennes förhållande till Pernilla Wahlgren. Den moralkonservativa skärpan var påfallande när hon fördömde Pernilla Wahlgrens utvikningsbilder. Men det var kanske en av de åsiktsyttringar som inte var på riktigt. En människa som inte menar vad hon säger kan inte vara inkonsekvent. Stormen då behöver ingenting ha att göra med vad hon ägnar sig åt nu.
Och varför inte fortsätta diskussionen om Pernilla Wahlgren när den är bra för affärerna? Sakfrågorna betyder ingenting, effekten av utspelen allt. Linda Skugge verkar konsekvent i sin linje här.
Själv är jag inte moralkonservativ. Så jag har inget emot Onlyfans. Lika lite som jag kunde dela upprördheten över bilderna på Wahlgren. Och Linda Skugges upprördhet över att en kändis och artist som Pernilla Wahlgren söker uppmärksamhet och framgång är mig obegriplig. Det är när någon gör anspråk på att delta i vårt offentliga samtal, men egentligen bara är en kändis som söker uppmärksamhet, som man blir betänksam. Att inte mena sina ord är en nedsmutsning av den offentliga miljön.
Och Catia Hultquist har en del att förklara. Hon tycker inte om porr och att människor tjänar pengar. Men den offentliga debattens tyngd och allvar tycks inte bekymra henne. Hon är både Skugge och Wahlgren. Oklart varför. Men då blir det förstås svårt när jagen kommer i strid med varandra.
12 sept. 23