Anna Kinberg Batra ber alltså om ursäkt för Fredrik Reinfeldt- linjen (Aftonbladet 22 nov.). Tänk på alla som var mot Reinfeldt-linjen, hur övergivna och överkörda måste de inte ha känt sig? Det känner Kinberg Batra starkt och ber dem uppriktigt om ursäkt. Det är väl ändå något nytt. Att det inte är roligt att vara i minoritet förstår ju vem som helst. Att tillhöra ett parti och vara mot partilinjen. Men att man när partilinjen ändras skall ha en ursäkt, det måste vara något nytt. Man tar numera stor hänsyn till känslor. Det är som partiledardebatterna, man försöker göra ett sympatiskt intryck, snarare än att leverera vassa och i sak förödande argument.
Det är ju inte enbart dåligt att den fixeringen vid att vinna debatter, som jag minns från 50-talet, har försvunnit. Men kanske det också kan vara en fara med att betrakta politik enbart som psykologi.
Men vad skall vi säga i sak om att Kinberg Batra backar? Överge inte liberalismen, manar Blekinge Läns Tidning moderaterna. Jag är inte så säker på att det är liberalismen man överger, snarare en sorts humanism. Jag minns en tid när de flesta partier var intressepartier, inte idépartier. Idéer och moral har fått större utrymme. Den där Tan-Gal konflikten ligger helt på idéplanet. ”Att öppna era hjärtan” var väl en moralisk appell. Att låta det ekonomiska intresset vika för en moralisk princip.
Bland de liberal-konservativa har det varit konservatismen som varit idépolitik. Detta håller vi på även om vi inte tjänar på det ekonomiskt. Liberalismen har kommit in av intresseskäl. Hur djupt går den då? Det är ju därför man övergivit nationalismen och inte hållit fast vid en försvarspolitik av ideella skäl (Sveriges ära, nationalism och historiska minnen).
Kostar försvaret för mycket rustar vi ner om den säkerhetspolitiska situationen tillåter. Ändras den säkerhetspolitiska situationen rustar vi upp igen. Det var aldrig pacifism det handlade om.
Vad händer nu? Ja, man anklagar genast Kinberg Batra för att fiska efter sverigedemokraternas röster. Och Jimmie Åkesson tror att ursäkten gällde honom (Aftonbladet 24 nov.) Han ställer ju helt upp på det som borde vara moderaternas och socialdemokraternas gemensamma valslogan: Stängda hjärtan - utan rasism! Också Jimmie Åkesson är helt mot rasismen, han är bara nationell egoist som alla andra. Det är upp till var och en att bedöma hur trovärdigt det är. Och hur trovärdigt det är hos moderaterna och socialdemokraterna.
Annars vrider och vänder skribenter på sig för att förstå populister. Vi kan inte tala om ondska, vi måste vara empatiska och förstående. Jag undrar varför man inte vill tala om ondska? Man behöver ju inte tro att det finns renodlat onda människor, det räcker ju att man tror på gott och ont. Om ondska och godhet finns hos alla människor, de renodlade blir mest en tankekonstruktion, så är det fullt möjligt att ondskan vinner terräng. Det låter så moraliserande och ovetenskapligt att tala om ondska men kan man undvika att göra det? När man talar om karaktärsstörning, menar man då något annat än det gamle kallade ondska? Det anses ju inte vara mentalsjukdom. Så vad kan det då vara om inte en moralisk åkomma? Och att hänsynslöst offra sina medmänniskor för ett välförstått egenintresse vad är det annat än ont? Om man är fullt fri och handlar av fritt val.
29 nov. 16