Hiltons problem
”Varför i själva fan säger inte karln något? Vad är det han går och ruvar på? Hur svårt kan det vara att ringa och säga ' JA TACK' när det inte bara rör sig om en sketen medalj, utan om åtta miljoner kronor?” säger Johan Hilton i Dagens Nyheter igår (19 okt.) om Bob Dylans tystnad inför nobelpriset.
Och jag som finner Dylans hållning så befriande. En människa med integritet som inte förnekar att han fått nobelpriset – det är givetvis ingen skam – men inte deltar i den journalistiska, mediala upphetsningen. Man kan inte tävla i litteratur. Somliga finner Bob Dylan storslagen, andra inte. Varför skulle just omdömet från ett gäng självhögtidliga svenska kulturpersonligheter väga särskilt tungt?
Och för övrigt: pengar och medaljer. Jag tycker det är bra att någon struntar i ära och pengar. Det är det rätta högmodet. Det är den som pöser med pengar och medaljer som har det felaktiga högmodet. Jag tycker det är bra att någon inte säljer sin integritet för att bli allmänt omtyckt.
Hiltons diskuterar sedan den manliga tystnaden och självtillräckligheten, men den är en annan sak. Det finns en manlig cowboyhjälte - mentalitet som givetvis bara är barnslig och larvig. Den starke, tigande mannen. I själva verket är det sunt att gråta öppet och att prestigelöst visa svaghet. Att förneka det man känner är känsloförakt eller värre: hyckleri. Modet att trotsa sitt öde ligger bortom detta. Tårar förändrar ingenting men är psykologiskt ärligare. Därför gråt och försök bära ditt öde! Och hys medlidande med och intresse för plågade medmänniskor.
Jag förstår vad Dylan-mannen står för hos många kvinnor. Att möta män som är alltför entusiastiska över något. Som kräver att få dela med sig: detta, detta, detta, borde du se! Åh, vad jag skulle berika ditt liv om jag lärde dig att se detta. Och så är det vissa personer som blir föremål för mångas kult. Har den ena pojkvännen efter den andra samma husgud, så blir det ökenlikt. Ivriga föräldrar vet hur förödande det är att trycka på sina barn sin favoritlitteratur. Samma sak med lärare. Självupptagna predikanter har svårt att nå framgång. Hur förhåller man sig så att ens entusiasm smittar i stället för att stöta bort.
”Vad är det han gör och ruvar på?”. Man skall nog akta sig för att projicera något på den som är tyst. Tystnad är tystnad och tystnad och kan kännas befriande. Man behöver inte alltid kräva förklaringar som ett nervöst barn. Man får respektera andras integritet. Man får leva med mångtydigheten.
20 okt.16
8 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Mina kommentatorer
Nästa inlägg: Slapstick
Inte så svårt egentligen. Entusiasten har i alla fall någonting som får honom att "brinna" (INTE samma sak som att vara egotrippad) och då är det kanske inte så underligt att det kan vara svårt att få stopp på hans ordflöde.
Ironisk distans innebär för mig bl.a. att inte våga ge sig hän utan stå bredvid och titta på, gärna för att fälla någon spydig kommentar eller påpeka "jag håller inte med om vad du säger, men du säger det på ett roligt sätt som får mig att skratta på ett sätt som du kanske inte hade räknat med ... " (ler)
Dräpande för ögonblicket kanske, kommer du på i efterhand (esprit de l'escalier) kanske rent av bara ännu en variant av de svagas pladder.
Då är det verkligen bättre med artig tystnad.
Ja, den hållningen kan man ha generellt. Tänker man på kärleksförhållanden, som ju gäller de som är trötta på dylanmän, tänker jag mig att ironisk distans inte skapar kärlek om den inte innehåller mycket ömhet och överseende. Det de kvinnliga debattörerna reagerar mot är nog inte nativ entusiasm utan självhögtidlighet och patriarkal von oben-mentalitet- jag och min stora idol som jag skall fostra dig att älska.
Jag kommer alltid att uppmuntra dig.
Tuus Lars Westerberg
Christofer: Du är bättre, om än inte alltid intressantare, i korthuggen form.
Lars: Du skall inte uppmuntra honom.
Blev sent i går, nu frukost tillsammans.
The Sound of Silence
Bullrig entusiasm är i alla fall bättre än ironisk distans. Den starkes tystnad mera uthärdlig än de svagas tjatter.
Men fy för Horace när han skriver om starkare män som tar ifrån dem megafonerna.
Jag förstod inte riktigt din tankegång. Möjligen för att du uttrycker dig så kortfattat.
Tuus Lars Westerberg
Den starke tyste mannen. Kulturmannen. Dylanmannen. Gud vad jag är trött på dessa förvuxna småpojkar.