Johan Hakelius i Expressen 23 november 2019:
”Den största offentliga hemligheten just nu är att väljarna beter sig vettigt. Rationellt, som liberaler säger. De drivs inte av svallande känslor, ryska troll och fejk-nyheter. Väljarna granskar vad de etablerade partierna haft för sig under de senaste 20 åren. De drar den korrekta slutsatsen att det finns ett samband mellan den politik som förts och de problem vi har.”
”De ser kort sagt ett gäng partier, helt upptagna av att förhålla sig till varandra och till Sverigedemokraterna. De verkliga problemen är störande bisaker.”
”Och därför växer Sverigedemokraterna. Inte för att folk älskar dem. Inte för att svenskarna blivit rasister. Inte för att de är säkra på att Sverigedemokraterna har lösningen. Inte för att just det partiet inte ägnar sig åt taktikspel. Men väljarna ser ett parti som åtminstone inte verkar skrämmas av att ta sig an samhällsproblemen. De är beredda att ge det en chans.”
Så långt Johan Hakelius. Låt mig citera en annan talare:
”I över 13 år har de haft makten, men nu är det ni som bestämmer. Det är ni som avgör ödet för dessa makthavare. Tyskland har långsamt förfallit och bara den som är galen kan tro att samma krafter som har fört oss hit till undergångens brant kan leda oss till en pånyttfödelse. Nu, efter att de förstört allt i Tyskland har tiden äntligen kommit att bli av med dem. Om dagens riksdagspartier existerar eller inte är oviktigt – men det ÄR nödvändigt att hindra vårt land från att helt falla i ruiner. Det är därför en plikt att besegra dessa partier, för de sliter sönder vårt land bara för att trygga sin egen existens.”
(Jag tackar Maria Robsahm i tidningen Arbetaren Oktober 2019 för att ha hittat detta citat)
27 nov. 2019