Smålandspostens politiske redaktör, Fredrik Haage, har en ovanligt spexig ledare om Per Svensson (2 okt.). Det tackar man för. Haage är känd för att vara en hårdför och skärpt polemiker, men man har inte sett mycket av gemytligt skämt och glam tidigare. Han tycks oroas av DN:s intresse för landsortspressen och funderar på om inte Per Svensson kan leta upp honom och kräva att han lever upp till Växjöliberalismen. Men konstaterar att det är nog ingen risk. Ingen har någonsin misstänkt Haage för att vara liberal. Men andra ledarskribenter i Gota Media kan råka ut för denna rysliga stockholmsimperialism, menar Haage.
Per Svensson har nämligen skrivit om göteborgsliberalismen och Göteborgs- Postens ansvar som liberal röst i Göteborg. Det är inget konstigt med det, en konservativ som Fredrik Haage borde inte förneka att städer har sina traditioner. Viktor Rydberg och S.A. Hedlund har funnits, staden har alltid varit en liberalt fäste och Per Svensson har inte hittat på uttrycket göteborgsliberalism, det har gammal hävd. Det kommer inte att kunna användas om andra städer.
Småland är inte känt för sina politiska traditioner, däremot för sina religiösa. Vi minns det gamla skämtet från den tid då bilarna hade länsbokstav. F, Jönköpings län, betyder frikyrklig, G, Kronobergs län, betyder gammalkyrklig, H, Kalmar län, betyder högkyrklig. Jönköpings län är kaffe och Waldenström, Kronobergs län är sup och Luther. Här kan man möjligen tala om lokala traditioner.
Det är ingen risk att man förknippar Smålandsposten med annat än konservatism. På den tidningen verkade som chefredaktör den ruskigaste moralkonservativ som Sverige har känt. Alfred Hedenstierna, signaturen Sigurd. Smålands-Pelle som Strindberg kallade honom. Han hetsade mot Frödings osedliga dikter, han var upprörd över att självmördare och äktenskapsbrytare som Elvira Madigan och Sixten Sparre skulle få kristlig begravning, han hetsade homofobt mot Herman Bang. Det är hans traditioner Fredrik Haage är satt att förvalta. Så han behöver inte vara orolig.
Däremot är det en källa till förvåning att en person som bevisligen var moderat kunde vara politisk redaktör på en liberal tidning. Vilket var fallet med Alice Teodorescu och Göteborgs - Posten.
4 okt. 19