Försvagad kvinnokamp?
Clara Lee Lundberg har skrivit en artikel i Dagens Ect. (13 april) som i ett avseende är tänkvärd. Hon börjar visserligen med begreppet mansplaining och kopplar det till det enligt henne närbesläktade fenomenet att män inte kan ställa frågor till kvinnor. Och hon tycker sig ha sett ett exempel på detta i en debatt där hon varit moderator. En man i publiken har pratat mycket utan att komma fram med ett fråga till panelen.
Från början betydde mansplaining att en man förklarade saker för kvinnor som dessa kvinnor själva var experter på. Sedan dess har det utvidgats till alla självsäkra män som pratar utan att lyssna på kvinnor. Alltså även till fall där kvinnor inte nödvändigtvis är de mest insatta.
Men jag har inte så säker på att det relaterade fallet har någonting med man- kvinna att göra. Varje debattledare har sedan urminnes tider haft besvär med människor i publiken som pratar för länge. Och att det de säger varken har relevans eller mynnar ut i någon fråga. Jag har mött sådana i Lund och själv hade jag besvär med en man när jag en gång satt som moderator i Alingsås. Hur avbryter man dessa stackars förvirrade långpratare utan att såra dem? Att vara förvirrad är inte förbehållet män, där tycker jag det väger lika mellan könen, men det krävs kanske manligt självförtroende för att hålla på i det oändliga. Om det nu är där skon klämmer.
Så det handlar nog inte om att män har svårt att ställa frågor till kvinnor. Mera om en brist på disciplin och självdistans som drabbar medmänniskorna oavsett kön. Det är tveksamt om det kan kallas mansplaining och handlar definitivt inte om det ointresse för kvinnor, som gör att män privat hellre pratar själva. Kräver att bekräftas utan att ha någon vilja att själva bekräfta.
Nu tycker Clara Lee Lundberg att andra kvinnor verkade anse att hon var för hård när hon snäste av mannen, som det tydligen bekom illa. Vad kan denna brist på kvinnosolidaritet bero på?
Den springande punkten är väl heterosexualiteten. ”De är inte villiga”, säger hon om de heterosexuella kvinnorna, ”att förlora eventuellt erotiskt kapital i det heterosexuella attraktionsspelet. En kvinna som är rak och kompromisslös blir lätt persona non grata bland männen och det är ju olyckligt om hon åtrår män. Det gäller helt enkelt för heterokvinnor att hålla sin attraktionspotential i skick och och uppfattas som ofarliga, okritiska, presumtiva framtida partners.”
Det ligger någonting i detta. Även om det inte alltid är så krasst och så i inskränkt mening beroende av sexualiteten. Om man vet och drömmer om att den människa som kommer att stå en allra närmast är en motköning, så blir ens empati mindre enkelriktad. Men är det det som är drömmen, så är det för den heterosexuella feministen inte heller så farligt att vara kritisk och skarp. Det kan tvärtom vara ett bra medel att skrämma bort fel sorters män.
Men visst finns det risk för att heterosexualiteten försvagar kvinnokampen. Kampen för rättvisa och jämställdhet är viktig, även om det kanske inte betyder att man i varje konflikt bör ta kvinnans parti. Humanitas behöver inte alltid betraktas som en svaghet, ens hos kvinnor. Och livet är kort också för en feminist.
Kvinnokampen är en del av livet. Men bör den vara allt som är fallet?
18 april 18
2 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Vänsterpopulism
Nästa inlägg: Ståhl om Nordin
Svenska mediefeminister numera - sedan början av 2000-talet ungefär - identifierar sig starkt med en retorik som man har lånat in från gay/lesbiska aktivister och från amerikanska radikalfeminister (t ex Andrea Dworkin och naturligtvis Valerie Solanas). I den självbilden/världsbilden *är* riktiga, fria kvinnor lesbiska och att vara lesbisk ses då gärna som ett slags politiskt statement mot manssamhället, litet grann som i 70-talets "livmoderfeminism" men nu med en annan tankemässig inrmaning.
Det är för mig en gåta att feministerna inte inser att detta dimmiga och passivt-aggressiva tänkande ses som en förolämpning, en mer eller mindre öppen avsnäsning av miljoner heterokvinnor. Naturligtvis premierar de flesta av oss våra privata relationer, våra jobb, karriärer och familjer, framför en påbjuden könskamp, särskilt om vi inte får vara med och ha en åsikt om hur denna könskamp, eller feminism, ska se ut (utan att bli intryckta i mansgrisburen). Det gäller både kvinnor och män. Som skinka på smöret pådyvlas de som inte ställer upp på denna retorik dessutom ofta att de är femtekolonnare åt patriarkatets förtryckare, eller rätt och slätt mansgrisar och kvinnohatare som inte förstååååår.
Hyckleriet blir inte mindre av att många av de som kör denna misandriska retorik själva lever i heterorelationer som dessutom inte alltid verkar vara renritade efter en feministyisk lagbok. Att unga tjejer hänger på litet äldre och mer etablerade ,män för att få igång karriären i media, och för att få ett bekvämare liv, mer kontakter, en bättre bostad osv, är ett kardinalbrott enligt vanlig feministisk katekes idag men det förekommer ganska ymnigt även bland feministiska artister, journalister och medieaktivister. Linna Johansson t ex - under många år en av de mest politiserade av mediefeminister och en som aldrig missade ett tillfälle att racka ner på "vita heteromän" och haussa gaymän - har varit gift med en äldre och mer etablerad kulturman som därtill är hennes förläggare i omkring femton år. Vad jag förstår försörjdes hon av honom som hans hemmafru i tio år. När DN gjorde en hyllande intervju med henne för ett par år sedan smögs detta faktum undan på några rader, inbäddat i sockervadd, så gott det gick. Hyckleri och dubbla måttstockar, skulle jag säga - och mycket typiskt för dagens Sverige.
mvh Magnus
Folk får givetvis i princip själva välja hur konsekventa de vill vara när det gäller att privatliv och offentlig politiska kamp ska gå i armkrok, men det är ett faktum att många svenska mediefeminister kör på en föreställning om att privatlivet *ska* följa den ideologiska könskampen åt. Något man gärna motiverar med slagordet "det privata är politiskt" (på 60-70-talen hette det istället: det personliga är politiskt, en helt annan vinkel) eller via "demaskeringar" (ofta uthängningar eller avfärdanden) av heterokvinnor och män som inte lever solidariskt med de rätta feministiska normerna eller inte säger rätt saker privat. Vad jag kan se är Lundberg ett exempel på detta krav, men det finns många andra som kört med samma retorik ännu mera högljutt - inklusive t ex Linna Johansson, Ebba Witt-Brattström och Maria Sveland.
Och om man kräver det av andra kvinnor får man väl finna sig i att själv bli mätt med samma tumstock.
mvh Magnus