Jag läser Aase Bergs försvar av sin recension av Nikanor Teratologen och jag kommer att tänka på så mycket annat.
Det är alltså en hyllad författare, som avslöjats som antisemit på nätet. Hans haussade böcker var uppenbart en gestaltning av inhumanitet och fördomar. Och nu frågar sig allvarliga män, hur tänkte recensenterna?
Saken är naturligtvis intrikat. Det är ganska enkelt med stora nazistiska konstnärer som Leni Riefenstahl och Louis- Ferdinand Céline. Där är det bara att erkänna deras storhet, fundera över sambandet mellan form och innehåll och fundera på hur ideologin färgar framställningen. Fascistiska idéer är också motsägelsefulla, folkligt och förakt för massorna, småborgerlig moral och övermänniskomoral, lydnad och självhävdelse. Och då kan du ju vara lämpligt att fundera kring vad för sorts fascist författaren är.
Det är värre när man inte vet något om författaren och får den mänskliga ondskan och fördomsfullheten gestaltad. Men man bör åtminstone ställa frågor om författarhållningen. Vi lever i ett humant och civiliserat land. (Jag menar väl egentligen att vi har ett så humant och civiliserat offentligt samtalsklimat, vilket möjligen är något annat.) Eftersom det är så, utgår man som kritiker lätt från att författaren egentligen inte menar att sympatisera med sina gestalter. Han vill provocera eller gestalta en obehaglig verklighet. Men man bör som kritiker naturligtvis ge sig i kast med innehållet. Jag har inget minne av hur recensenterna lät, men det framgick ganska klart att det var en innehållsligt obehaglig bok. Mycket mer kan man väl inte begära av dem. Avstånd kan man ju ta själv.
Men det jag tänker på är Aase Bergs hållning. Hon vill inte be om ursäkt. Dessa gräsligheter kan knappast vara någon reklam för nationalsocialismen, menar hon. Det är jag inte så säker på. Många tilltalas av en ondska som inte döljer sig. Själva cynismen känns som en befrielse. Äntligen hyckleriet besegrat! Men man får nog inte hata hyckleriet så mycket att man bejakar sin inre varg. Det finns ett samband mellan vilja, förnuft och känsla. Man är inte ett hjälplöst offer för sina dåliga sidor. De gamla antika moralfilosoferna hade rätt. Körsvennen kan tygla sin vagn.
”Jag tänker inte hindra skönlitteraturen från att gestalta fascism från fascismens håll”, skriver Aase Berg. Nej, hindra, men man kan och bör ju förhålla sig kritisk till fascismen. Nietzsche var ingen småborgare. Småborgaren i fascisten vill ha en tvättad litteratur. Men bevare oss för nietzscheanerna utom och inom nationalsocialismen!
21 juli 16