Ja, man försöker vrida och vända på verkligheten. Så att man skall komma fram till att man har rätt. Fast man har fel.
Nu är det Fredrik Johansson på Svenska Dagbladets ledarsida (19 maj) som oroar sig för polarisering. Vilka är det då som är konfrontativa på detta avgörande sätt. Jo, Sverigedemokraterna. Och Socialdemokraterna.
Men hur är det egentligen. Sverigedemokraterna är helt medvetna om att de representerar något annorlunda. Därför är de motståndare till det vänsterliberala etablissemanget. Det vill säga till alla oss andra. Som inte är främlingsfientliga, kvinnofientliga och homofoba. Johansson konstaterar helt riktigt att det finns krafter i det partiet som står för en starkt auktoritär agenda.
Nu har vi en borgerlig regering som stöder sig på och samarbetar med Sverigedemokraterna. Alltså Sverigedemokraterna polariserar, men det gör inte regeringen. De förnekar i stället att Sverigedemokraterna skulle vara så annorlunda. Hävdar till skillnad från Sverigedemokraterna själva att det är ett vanligt parti. De svarar på polariseringen genom att förneka den.
Det gör inte oppositionen. Det tycker fortfarande att det är viktigt att ta upp kampen med dem som förnekar tolerans och respekt för minoriteter.
Men kommer inte den socialdemokratiska polariseringen att rikta sig inte bara mot Sverigedemokraterna utan också mot dess borgerliga medlöpare? Sant, men den konflikten upphör när borgerligheten säger upp avtalet med Sverigedemokraterna. Att förneka att vi har ett stort parti med helt andra värderingar än vi andra får inte detta parti att upphöra att existera.
Därför borde ett samarbete över blockgränserna vara att föredra framför att ge sverigedemokraterna inflytande. Först då skulle den breda mitten känna sitt ansvar.
När demokrater och antidemokrater kämpar hukar regeringen. Se där, så icke konfrontativ den är! Hur den undviker polarisering. Medan oppositionen polariserar och är så fientlig. Det är Sverigedemokraterna också men det är det bäst att vi inte låtsas om. Väljarna får läsa på våra miner vad vi egentligen tycker. Men talar. Det gör vi inte.
Det är förstås fel att tycka personligen illa om sina meningsmotståndare. Det gör säkert bara fanatiker i skilda partier och jag tror inte att de är särskilt många. Inte ens bland Sverigedemokraterna.
22 maj 23