Mathias Bred i Smålandsposten har skrivit en häpnadsväckande ledare (18 sept). Man undrar om han har klantat sig eller bara är utstuderad. Han vill nämligen frita Svensk Näringsliv från anklagelsen att stå nära SD. Det är en honnett ambition men hans argument har en betydande rekylverkan.
Ty hur är det? Företagarna har intresse av större invandring. På så sätt får den billig arbetskraft och då hjälper det också till att hålla de inhemska lönerna nere. Det hela handlar om de välbeställdas möjlighet att effektivt sko sig på de mindre välbeställda. Så kom inte att påstå att näringslivet är främlingsfientligt! Jo, mannen argumenterar ungefär så.
Så resonerar Mathias Bred alltså med berått mod. Och det är ju detsamma som att säga att de som kritiserade Fredrik Reinfeldt för hans öppna hjärtan hade rätt. Det var inte alls något uttryck för humanism och fördomsfrihet och en insikt om att alla svenskar, oberoende av klass, efter måttet av sin förmåga, borde offra och avstå. Då handlade det än så länge blott om att avstå från att höja sin standard, att årligen få det bättre. Enstaka cyniska kritiker menade att det inte alls var något offer från de välbeställdas sida, tvärtom de tjänade på att lättare kunna exploatera de fattiga. Och nu medger Mathias Bred att detta var en korrekt analys. Tro inte på humanism och att bekämpa fördomar! Det handlar om intresset som inte ljuger.
Man undrar alltså om mannen bara har försagt sig eller om det är mer inpiskat än så. Det är kanske en smartare variant av Marika Formgren- avvikelse. Han vet ju att när det börjar lukta brunt om ens skriverier så drivs man ut ur salongerna. Då får man vara smartare än så. Och ge goda argument för SD, medan han låtsas försvara Svensk Näringsliv mot anklagelsen för SD-samröre. Han torde emellertid lätt bli genomskådad, vad som än brister hos högerintelligentsian så inte är det skarpsinnet och briljansen. Så får han inte respass för det här så har han förmodligen vidtalat ett helt gäng som låtsas lika oskyldiga. Jag håller ögonen på er, kära killar och tjejer!
21 sept. 15