Det är lätt att känna stark vrede över alla eufemismer. Att naken rasism framställs som något lätt olämpligt. Och sedan man har konstaterat det, börjar man prata om annat. Och vädra sina käpphästar som vanligt.
Det är simförbundets ordförande Ulla Gustavsson, som fått sparken för uttalanden som varit något i hästväg. Riksidrottsförbundet har nämligen publicerat en bild på en flicka i slöja som sköt skidskyttegevär. Om detta har Ulla Gustavsson sagt att det visar att RF gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Som alla märker handlar det inte bara om den vanliga debatten om slöjans lämplighet eller olämplighet. Utan det är att koppla vanliga muslimer till minst sagt ruskiga företeelser. Om inte detta är grav kulturell rasism, så vet inte jag.
Man kan diskutera hur hårt sådant bör straffas. Och jag förmodar att man ber om ursäkt, om man sagt något sådant. Men det bör inte förnekas att det är vad det är.
Då bör man inte skriva som Sakine Madon i Upsala Nya (17 feb.) och Sanna Rayman i Expressen (23 feb.). ”Hade hon kunnat uttrycka sig smidigare i sitt upprörda Facebook- inlägg om riksidrottsförbundets bilder. Utan tvekan.” (Madon). ”Var hon svepande och förhastad i sina formuleringar? Ja, jag hade inte uttryck mig likadant........”(Rayman). Naken rasism bör inte framställas som ett lite olämplig uttryckssätt, varefter den förbigås.
I övrigt är det riktigt, som Sanna Rayman säger, att det är problematiskt om alla tror att man måste bära slöja för att man är muslim. Men många muslimer gör det, antingen för att de är fromma eller för att visa sin kulturella tillhörighet. Och några barnplågare och förbrytare är de inte för den skull.
Som bekant tycker jag att man inte skall tvinga på eller förbjuda slöja i ett fritt land. Och de som bär slöjan bör inte diskrimineras. Att muslimer liksom vi andra kan vara offer för grupptryck är ett faktum. Det kan man inte lagstifta bort. Grupptrycket är förmodligen värre i moral- och kulturkonservativa kretsar än i liberala. Kommersiella anpassningar till kamraterna finner jag inte så vidrigt som auktoritära föräldrar. Men det där har jag diskuterat så många gånger. Det är något annat när den nakna kulturella rasismen är ute och går. Och det bör renommerade debattörer inte förklara bort med eufemismer!
25 feb. 19