”Kalla mig inte islamofob”, skrev Carolin Dahlman på Kristianstadsbladets ledarsida i lördags. (27 aug.). Medan systertidningarna i Ystad och Trelleborg fördrog att publicera Mattias Karlssons angrepp på det franska burkiniförbudet. Även Carolin Dahlman tar avstånd från detta förbud men det är en bisak i en artikel av självförsvar. Där hon försvarar sig för den kritik hon rönt från liberalt håll, senast från Sakine Madon (se Expressen 27 aug.) som annars inte gjort sig känd för att vara okritisk mot den moral- och kulturkonservatism som är förknippad med ortodox Islam. Tidigare har jag berättat om Andreas Johanssons Heinös kritik.
Det är glädjande att de sant liberala rösterna inte har tystnat utan att de fortsätter att tala med stor klarhet. Att de antiliberala krafterna tvingas huka. Även om de skulle vara politiska redaktörer på liberala tidningar.
Vad har då Dahlman att säga till sitt försvar. ”Nej, jag kommer inte att slåss för friheten att välja ofrihet”. Med andra ord friheten skall tvingas på människor vare sig de vill eller inte. Carolin Dahlman vet bättre vad som är bra för hennes medmänniskor än vad de vet själva. Därför skall Carolin Dahlman bestämma till allas bästa. Hon vet ju bäst. Ty det stör henne att man måste stänga dörren när hennes muslimska meddebattör skulle sminkas för TV-sändning. Liksom det stör henne att några lägger större energi på att försvara människans rätt att klä sig som hen vill än att diskutera syftet med ett dylikt klädval.
Naturligtvis finns det en problematik här. Kultur- och moralkonservatism förtjänar att diskuteras även när den är fritt vald. Men något annat än en öppen debatt kan man nog inte tillgripa. Och något annat än frihetens inneboende attraktion bör man nog inte förlita sig på. Men stödja dem som vill göra uppror.
Och det är viktigt att tala om moral- och kulturkonservatism när det är detta man vill angripa. En religion är så mycket annat och har så många andra syften och funktioner. Minst av allt har det något att göra med människors etniska ursprung. Stör man sig visar man bara sin alldeles egna odemokratiska intolerans. Dahlman kan inte alls förstå varför hon möts av fula anklagelser och hotfulla tonfall. Det är ju hon själv som är utsatt för intolerans därför att hon inte får rusa fram till slöjbärerskor för att upplysa dem om sitt eget bästa.
31 aug.