Nu drar det ihop sig till Århundradets kärlekskrig. Ebba Witt – Brattströms roman, sannolikt dunkelt inspirerad av hennes äktenskap med Horace Engdahl. Det vars slutpunkt fick Ebba att ropa: Äntligen!
Marknadsföringen är framgångsrik. Ebba Witt – Brattström intervjuades i söndags (13 mars) i såväl Svenska Dagbladet som Dagens Nyheter. Som utomstående vet man förstås ingenting. Men sant att säga har detta äktenskap förvånat mig i alla år. Den elitära esteticismens banérförare förmäld med den frejdiga och stridbara vänsterfeministen från Kvinnobulletinen. Ty dessa feminister var verkligen vänster, det var en helt annan feminism än den liberala Eva Moberg-feminismen. Klass var lika viktigt som kön. Eller snarare kön var lika viktigt som klass, vänsterhållningen var en självklarhet, det gällde att visa att det fanns en feminism som inte var borgerlig. Ty den manliga vänstern hade absolut för sig att det här könspratet bara var en ursäkt för att slippa tala om klass. Det gamle r-ordföraren, Frank Baude, höll fast vid detta i det längsta, det var därför han slutligen lämnade partiet 1999. Hans parti hade nämligen då närmat sig feminismen, ”en alltigenom borgerlig idériktning”. Det var framför allt detta påstående det gällde att dementera för de kämpande systrarna.
Att Ebba Witt – Brattström kommer därifrån kan tyckas förvånande för den som känner henne från senare år. Då hon inte precis tillhört de radikala, utan snarare företrätt en rätt borgerlig och konventionell feminism.
Men varför, i Zeus namn, Horace?
Varför välja en elitist och intelligensaristokrat, när man älskar Moa Martinsson? När hon beskriver Horace från den här tiden och kanske tidigare kan man ana en förklaring. Han tedde sig som en patetisk figur, som stora, starka Ebba kunde ta sig an. Från den patetiska figuren hade hon ingenting att frukta. Vilken besvikelse att han skulle få så mycket framgång och anseende. ”Jag ligger inte med en högerman”, sa Gun Kessle, alltid lydig Jan Myrdal. Det är åtminstone en linje. Hade Moas dotter varit lika klok och hållit sig borta från elitister hade mycket besparats henne. Men var idén i stället att vara högsta hönset så finns alltid risken att man satsar fel.
15 mars 16