Bland de tidiga bergmanfilmerna, Bergman före Bergman, finns ett par filmer präglade av socialrealism. Det baserar sig också sällan på Bergmans egna manus. Jag tänker på Det regnar på vår kärlek, baserad på ett manus av den norske proletärförfattaren Oskar Braaten, Hamnstad som har manus av Olle Länsberg och Sommaren med Monika av Per Anders Fogelström. Den senare är ju den första berömda bergmanfilmen. I Francois Truffauts debutfim Det 400 slagen stjäl den unge huvudpersonen filmaffischen med Harriet Andersson och en scen där Harriet Andersson ser direkt och länge in i kameran brukar anses vara filmhistoriskt förnyande. Men handlingen i filmen syftar mera bakåt, socialrealisten Bergman, än framåt.
Nu har jag sett om Det regnar på vår kärlek. Den kom 1946 och dess plädering för humanitet och rimlighet mot samhällets olycksbarn var möjligen ett viktigt ställningstagande 1946. Nu känns det mest sentimentalt. Den osofistikerade och impulsive hjälten som känner sig kymigt behandlad av ett ojämlikt samhälle, hjälplösa människor med god vilja som har hamnat snett. Men Ludde Gentzel gör en oerhört bra roll. Kuslig men också mångbottnad. En triumferande cyniker och en mycket ensam människa. Bengt- Åke Bengtsson, har en enklare roll men gör den med briljans. Och Birger Malmsten i huvudrollen är långt ifrån dålig. Han är ofta huvudaktör i de tidiga bergmanfilmerna fram till Det sjunde inseglet då han blir avlöst av Max von Sydow.
Detta var Bergmans andra film som regissör. Men Hets som bygger på hans manus regisserades av Alf Sjöberg. Hans debutfilm Kris bygger på ett manus av den danske författaren Leck Fischer. När jag började gå bakåt i Bergmans produktion, den första film jag var gammal nog att se var Jungfrukällan, kände jag igen Leck Fischer och Oskar Braaten från TV-teatern. Av Leck Fischer hade TV-teatern visat Frisöndag med Margareta Krook, vilket var en stor upplevelse. Oskar Braaten hade förekommit med Den store barnedåpen , som jag minns sämre och tror att det var en rolig komedi. Eftersom jag minns den norska titeln förmodar jag att det måste varit nordvision.
11 sept.20