Beckman om tingens aura
Åsa Beckman berättar i sin senaste spalt att hon vill köpa en lyxig parfym (DN 4 dec.). Och inte nog med det, hon vill köpa den i en lyxig butik. Hon blir genast förebrådd för sin irrationalitet av den förnuftiga Nina Björk, som hon har i sällskap. Och berättelsen slutar naturligtvis lyckligt med att Åsa Beckman kommer till insikt om sin dårskap.
Men den bångstyrige läsaren kan inte undgå att känna en viss sympati för denna känsla för det onödiga. Åsa Beckman talar om en varas aura. Vilket väl är de associationer något är förknippat med. Reklam bygger i hög grad på att skapa lustfyllda associationer.
Det har vi väl alla upplevt genom att något förknippas med en annan företeelse (t.ex. obestämda lustupplevelser) eller en annan person. ”Jag har gått här förr, men jag märkte då, inget särskilt med de stenar som jag trampar på.” Men när det är förknippat med en särskild och högt älskad person faller ett magiskt ljus över kvarteren.
Och jag tänker på så skilda företeelser som placebo och pornografi. Placebo – effekten får ju faktiskt människor att må bättre. Och det är en illusion, det enda som förändras är ju medvetandet. Man kan inte bortse från att Åsa Beckman sannolikt blir lyckligare av att köpa en meningslös parfym i en betydelselös miljö.
Och med det erotiskt upphetsande är det ju så att det väcker lust och löften. Begärets tillfredsställande tycks mig inte så viktigt och så starkt bevarat i minnet, som den laddade bilden eller situationen. Ofta sekundligt och snabbt, ett förbiglidande löfte, som väcker lust och längtan.
11 dec. 20
6 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Ekmans Springkällan
Nästa inlägg: Anderssons liberala strid
Arthur Schopenhauer hävdar att människan rör sig mellan längtans och ledsna poler.
Längtans och LEDANS poler
Du snuddar vid ett välkänt fenomen: man kan inte återkalla upplevelser av fysisk lust eller fysisk smärta i minnet; man kan bara minnas ATT det var lust- eller smärtfyllt, inte HUR det tedde sig för en. Detta är den lägsta sensoriska nivån, och den ska jämföras med andra “högre” sinnesförnimmelser som syn- och hörselupplevelser, som man oftast minns, åtminstone som blekare kopior av de verkliga upplevelserna, men det varierar. Ja, även lukt- och smakupplevelser kan man ofta ha en minnesbild av, om än jämförelsevis svag. Den slutsats som kan dras är väl att för den upplevda fysiska lusten och smärtan finns det inga mentala representationer, inget ingraverat i minnet, och — kanske mera kontroversiellt — det faktum ATT något upplevdes som lust- eller smärtfyllt, utan något HUR, är vad som skapar respektive förnyar begäret efter det. När upplevelsen av lust och smärta passerat, är den spårlöst borta, raderad ur medvetandet, och kvar finns bara minnet av att den var lust- eller smärtfylld.
Dag Wiberg
Tillägg. En annan aspekt, som det för för långt att gå in på, är att minnen per se kan vara lust- och smärtfyllda, men det är en sekundär effekt som måste skiljas från direkta upplevelser av fysisk eller psykisk lust och smärta.
Tack själv för din intressanta bloggpost!
Tuus Dag Wiberg