Avgångar
Det är intressant att iaktta den vilsenhet som sprider sig bland våra kulturkommentatorer inför bråket i Svenska Akademien. Här pågår en konflikt inom Akademien som är svår att sätta sig in i. Två falanger står mot varandra. Vad skall man tycka om det? Ja, man kan avfärda hela saken som ett ovärdigt sandlådesbråk, så slipper man tänka efter och ta ställning. En suverän fnysning räcker.
Det är så vitt jag förstår den hållning som Björn Werner i Göteborgs – Posten (11 april) intar. Transparensen är inte bra för Akademiens anseende. Mystiken försvinner från Akademien, avförtrollning hotar. Flera skribenter i landsortspressen går på samma linje.
Eller man kan göra som Maria G. Francke i Sydsvenskan (13 april) att förvandla det hela till en könspolitisk strid. Två kvinnor Sara Danius och Katarina Frostenson har beslutat att avgå. Det är inte bra, det är ju männen som skall avgå. Då har man ju inte förstått vad striden handlar om. Maken till slapp analys!
Och vad handlar den om? Att Svenska Akademien har blivit svårt diskrediterad av kontakterna med kulturprofilen. Några med Sara Danius i spetsen har velat rejält sanera. Och hon har haft stöd av en minoritet. Nämligen de som röstade för Katarina Frostenson uteslutning. Denna omröstning hade aldrig behövt äga rum om Katarina Frostenson självmant hade avgått. Men det skall sägas att det länge hävdats att det har varit omöjligt att få avgå. En vänlig tolkning är att det är det som förklarar Katarina Frostenson senfärdighet.
Men ligger det då inget i Stina Otterbergs fråga (DN 12 april). Varför skall en hustru ställas till svars för gärningar som begåtts av hennes man? Är inte Katarina Frostenson i själva verket dubbelt drabbad. Dels har hon en så gräslig man, dels vill man att hon lämnar Akademien. Ett typiskt kvinnligt offer, närmast att betrakta som snövit. Denna vädjan har tydligen inte förfelat sin verkan. Medan Horace Engdahl bara dragit på sig kritik för sitt påstående att Sara Danius är den sämsta ordföranden i Akademiens historia, har hans lojala kvinnliga livskamrat lyckas bättre med att vädja till kvinnohjärtat.
Svaret är att ingen människa är en ö. En närstående kan agera så att man hamnar i en situation där man tvingas välja att avgå. I det här fallet mellan sin man och Svenska Akademien. Det är grymt av hennes man att ha försatt henne i denna situation, men nu har han gjort det. Hennes man har nämligen diskrediterat Svenska Akademien och så länge han är ingift i den är inte förbindelserna helt och hållet brutna. Han kan fortfarande stoltsera med de band han har till Svenska Akademien. Därför var det Katarina Frostensons plikt att avgå, såvida hon inte ville skilja sig från sin man. Det är hennes val och hur hon än väljer bör hennes val respekteras. Det enda som inte är respektabelt är att låta bli att välja.
Och nu har hon gjort det självklara och det enda man kan invända mot det är att det kommer sent.
Och nu återstår frågan. Hur skall Horace Engdahl bete sig? Han var så vitt jag förstår nära vän med kulturprofilen. Med sina vänner kan man bryta, här finns åtminstone inte några formella band. Men hade Horace Engdahl en stark hederskänsla så skulle han välja att avgå. Något sådant har man emellertid hittills inte sett minsta spår av.
Striden handlar alltså om att vilja sanera eller att vilja sopa under mattan. Sara Danius har velat sanera och hon har fått ett visst stöd. Sopa under mattan – falangen är den som inte velat offra Katarina Frostenson. Att man sopar under mattan är tydligen bekvämt för ganska många ledamöter.
13 april 18
10 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Lill-Babs-effekten
Nästa inlägg: Snabbhetens pris
Att hävda att det var Katarina Frostensons plikt att avgå för att rentvå Svenska Akademien är ett syndabockstänkande som är svårt att acceptera. Jag har i en tidigare kommentar förklarat varför. Det är ett moraliskt orättmätigt krav, därför att det ger sken av att hon ensam av akademiledamöterna bär skulden för Akademins kris. Det är att bortse från att varenda en av ledamöterna har ett delansvar för den uppkomna situationen, några i hög grad och andra mindre. Det är ett klassiskt sätt att resonera: Utse en syndabock och befria hela gruppen från ansvar! Det kan lösa den interna konflikten, utplåna det offentliga avtrycket av skandalen, skandaliseringen av enskilda medlemmar, och i yttre mening återställa ordningen, men priset kommer att vara högt: Akademien förvandlar sig själv till en församling som i genuin mening saknar moralisk kompass, som devalverat vad de hade kvar av moralisk valuta.
På grund av Jean Claude Arnaults förflutna och nuvarande beteende borde enligt din mening Katarina Frostenson avgå eller också separera från honom. Hon hade dessa två handlingsalternativ och att avstå från att välja ett av dem, vilket vore det tredje alternativet, är inte ”respektabelt”, resonerar du, men som utomstående svävar vi i själva verket i okunnighet om hennes reella handlingsalternativ, och det är inte korrekt att påstå att hon avstod från att välja, dvs. förrän nu genom hennes val att lämna Akademin, vilket ju var något som förhandlades fram i utbyte mot att Sara Danius samtidigt avgick som sekreterare, när hon kanske i stället avvaktade utgången av en oklar situation. Vi är okunniga om bakgrunden till att Sara Danius fattade beslutet om en omröstning om uteslutning av Katarina Frostenson i stället för att vänta, till dess att en rättsprocess (föranledd av en polisanmälan etc.) mot Arnault och henne själv inletts. Var det verkligen en plikt för Katarina Frostenson att avgå före en omröstning som kunde ha lett till hennes uteslutning?
Tuus Dag Wiberg
Broder!
Ja, det tycker jag. Den centrala är inte att straffa utan att förhindra att kulturprofilen alltfort har möjlighet att hävda att han har inflytande på och starka band till Svenska Akademien. Det är inte strafftänkande utan att förhindra möjligheten till fortsatt brottslighet.
Skall man tro kvällstidningarna i dag tycks saken vara värre än jag anade. Frostenson avgår på villkor att Danius också gör det. I så fall ingen insikt om sin plikt men kohandel och utpressning. Det vore förfärligt om dessa uppgifter är sanna.
tuus Lars Westerberg
Broder!
Jag tyckte inte att intervjun med Jayne Svenungsson gav så mycket. Men tack i alla fall, det är värdefullt att höra alla sidor. Och Svd har vi inte fått i Lund idag.
Något mediadrev mot Katarina Frostenson har jag inte sett något av, hon har ju mest hållit sig undan. Det är riktigt att ingen försvarar kulturprofilens sexuella trakasserier. Sexuella övergrepp är alltid svåra att bevisa. Men det är troligt att mycket skett som inte borde skett och att han verksamt använt Akademiens prestige i sin hantering. Därför måste alla band till honom klippas av. De bevisliga brotten är ju fullt tillräckliga och där är inte Katarina Frostenson helt oskyldig.
Att Katarina Frostenson genom att avgå har klipp dessa band till Akademien hedrar henne. Även om hennes avhopp verkar mer halvhjärtat än Klas Östergrens.
Och varför är det inte utpressning? Jag avgår på villkor att Danius avgår, det är ju innebörden i kohandeln.
tuus Lars Westerberg
Broder!
Ett tillägg för att det ska bli kristallklart vad jag menar. Det är en allmän rättsprincip att ingen skall dömas på blotta misstanken. Och det är först när en misstanke om brott prövats i en rättegång av domstol och den brottsanklagade blivit överbevisad och fälld, som personen kan anses vara dömd för brottet. Detta gäller villkorslöst för varje institution i en rättsstat och Svenska Akademien borde ur rättsligt synvinkel inte vara något undantag från dessa regler. De åtta akademiledamöter som röstade mot uteslutning skrev i sin debattartikel ifråga om detta bland annat följande: »Genom att utesluta Katarina Frostenson skulle Akademien ha utdömt ett utomjuridiskt straff som till sina verkningar vida skulle ha överskridit en aldrig så hård juridisk dom, därtill ett straff utan appell och nåd. […] För att utesluta en ledamot ur Svenska Akademien, därtill en ledamot som inte juridiskt åtalats eller straffats för någonting, krävs kort sagt mycket starka skäl.« Det är självklart att ”underlaget i advokatutredningen för anklagelsen om jäv”, som de åtta akademiledamöterna medger är ”starkt” och ”till synes otvetydigt”, borde prövas i en domstol, eftersom fler skulle kunna vara inblandade. Även om Svenska Akademien teoretiskt kan agera som de finner för gott och utesluta en ledamot, borde de inte handla i strid mot allmänna rättsprinciper, så att en ledamot först bestraffas med uteslutning och sedan döms enligt lagen på ett annat sätt av en allmän domstol, kan man anse.
Tuus Dag Wiberg
Broder!
Jag har aldrig förnekat att detta är en moralisk fråga. Katarina Frostenson borde ha deklarerat sin skuld och sitt ansvar, redan när skandalen briserade. Det var vad alla väntade på och väntade sig av henne: en sorts deklaration i ansvarsfrågan och ett accepterande av sin skuld. Men någon sådan deklaration kom aldrig. I stället flydde hon hals över huvud, som det verkar, med Jean Claude Arnault till Paris och höll sig undan, med undantag för något enstaka tillfälle, då hon oanmäld dök upp vid ett av Akademiens möten. Alltså: hon borde ha erkänt sitt ansvar och som en konsekvens därav lämnat sitt arbete i Svenska Akademien. Att avgå, att utträda ur Akademien, är, som konstaterats, inte möjligt: det skulle vara ett brott mot stadgarna. Formellt befann hon sig fram till för fyra dagar sedan i samma situation som exempelvis Lotta Lotass, fast naturligtvis av helt andra skäl. Det är en typisk lojalitetskonflikt: hon verkar ha slitits mellan lojaliteten mot Jean Claude Arnault och Svenska Akademien. Att frågan är moralisk innebär inte att man kan bortse från de juridiska aspekterna. Om så vore fallet, kunde man (läs: Sara Danius) ha avstått från att låta en advokatbyrå utreda affären. För Katarina Frostenson är ju inte ensam ansvarig för det som inträffat, och därför är det av vikt att utreda övriga akademiledamöters moraliska och eventuella juridiska ansvar. Vidare har detta med att avgå från en akademi som det är omöjligt att utträda ur fått en större symbolisk betydelse än det borde ha. Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund ”avgår” efter omröstningen och lämnar Sara Danius i sticket att reda upp – och rensa i – den härdsmälta Akademien hamnat i. Jag kan inte se att detta måste ses som särskilt moraliskt rakryggat. Självklart bidrar det till det fortsatta sönderfallet, utgör en kontrast till Katarina Frostensons ”förhoppning” (hon lämnade, som hon sade, sitt arbete i Akademien ”med förhoppningen att Svenska Akademien ska överleva som institution”). Observera att jag därmed inte tar ställning till vare sig den ena eller andra parten i denna infekterade fråga.
(Ursäkta att jag fortfarande inte skrivit till dig. Jag skriver snart.)
Tuus Dag Wiberg
Man kommer att tänka på den gamle latinisten Dag Norbergs ord om kyrkofadern Hieronymus: "När han kommer i strid, sparar han inte heller på invektiv av den otroliga art, som än idag förekommer vid lärde mäns drabbningar om tillsättandet av tjänster". :)
Sara Danius och de tre avhopparna är väl de enda av hudvudpersonerna som har kommit ur den här soppan med värdigheten i behåll.
mvh Magnus
Horace Engdahl har i alla fall min respekt, då han, till skillnad från många andra, lyckas uppnå den enhet mellan mannen och hans verk, som jag så många gånger har efterlyst. Så heter hans senaste bok också "Den sista grisen".