Den wodehousebok jag senast citerade ur, Blixt och dunder, kom alltså 1929. Åska i luften från 1933 är en direkt fortsättning. Samma memoarer som väntas diskreditera män med positioner och status, samma älskade gris som man kan kidnappa, samma älskande par som måste få gifta sig. Både Blixt och dunder och Åska i luften ingår i den bonnierserie, ”10 av Wodehouse bästa” och är fullt värdiga denna utmärkelse. Åska i luften är måhända något svagare än sin föregångare.
Billie och hennes friare kom på svenska 1933 och kom på Fritzes förlag. En av de mindre renommerade böcker som jag lyckats få tag på men den är ovanligt rolig och fyndig. Tack Jeeves från 1934, ingår också i nämnda bonnierserie. Den är inte helt tråkig, men en del av lustigheterna vilar på att människor dyker upp med ansiktena svärtade av skokräm (s.k. black face). Samma trista poänger som utmärker klassikern Farbror Fred på vårhumör. Man bör nog inte vara alltför hård vid bedömningen av ett 30-tal när rasismen var allmän. Men man kan tycka att komiken blir lite väl grov. Att Bertie råkar ut för en psalmsjungande kommunistisk betjänt, som vid berusning gärna tar till kniven är dock inte så illa.
Allright, Jeeves, från samma år, innehåller en ödleliknande man, själv expert på ödlor och en blyg och stillsam vegetarian. Dock styrker han sig för att kunna fria till den flicka han ägnar sin blyga dyrkan, vilket har ödesdigra konsekvenser för ett skolavslutningstal om har tvingats hålla. Det är rätt kul när han gör skandalsucee och förolämpar rektor och andra potentater.
Kärlek i hönsgården, på Saxons förlag, som kom på svenska 1936, handlar om en annan klassisk wodehousegestalt, Ukridge. Det är nog den enda roman jag stött på honom, men ser i novellurvalet, Alla tiders Wodehouse, att Wodehouse har återkommit till honom i flera sammanhang. Han är dock en tråkig gestalt, en optimistisk gåpåare, som jag finner enbart olustig. Och boken är nog den tråkigaste wodehousebok jag läst. Undvik den om möjligt.
Så har jag gjort en snabb sammanfattning av min senaste Wodehouse- läsning. Så slipper jag besvära mina läsare men alltför ingående rapporter. Än har jag fyra böcker kvar från 30-talet.
26 juni 17