Andersson om sex
Lena Andersson har på nytt skrivit en skarpsinnig artikel i DN (20 juli). Jag skulle rent av vilja kalla den lysande och svår att bemöta. Dock anser jag att hon har fel.
Hon diskuterar alltså den nya våldtäktslagen som hon anser basera sig på ett tankefel. Man jämställer sexuella handlingar med rån och mord, menar hon. Vilket är helt fel. Man vet i det senare fallet att man tillfogar obehag. Ingen vill bli mördad eller rånad. Men att ingen vill ha sex kan man inte förutsätta. Tvärtom. Sexualiteten är något mycket speciell. Framför allt liknar den inte rån och mord.
Hon utgår från ett fall där en man och en kvinna ligger nakna i en säng. Mannen genomför ett samlag, kvinnan förhåller sig passiv. Hon talar inte om att hon inte vill. Efteråt anmäler hon mannen för våldtäkt. Och han blir dömd.
Det kan man tycka är konstigt. Det är ju så lätt att säga ifrån att man inte vill. Eller åtminstone visa det. Ett tydligt nej eller ett tydligt ja gör situationen otvetydig.
Det är riktigt så långt. Det är när det inte föreligger någon tydlig markering som man måste bestämma sig för hur situationen skall tolkas.
Tidigare har man utgått från att ett inte uttryckligt nej är ett ja. Nu utgår man i stället från att ett inte uttryckligt ja är ett nej. Och jag vill hävda att den senare tolkningen är den rimliga.
Det är självklart att man inte vill bli rånad. Men är det lika självklart att man inte vill ha sex? Ja, faktiskt. Ta en slumpmässigt utvald människa och fråga dig ”Vill du ha sex med denna person?”. Då är svaret som regel nej. Jag tror det gäller också mycket sexualbesatta människor. Man vill alltså inte alltid ha sex. Bara med vissa personer och under vissa omständigheter.
Vad skall man då tro om det fall som Lena Andersson utgår från. Ja, i det fallet handlar det väl inte om någon som från början bestämt sig för att den här mannen vill jag absolut inte ha sex med. Utan hon vill pröva, se om hon känner att det stämmer mellan dem. Och då är ju passiviteten ett tecken på att hon inte tycker att det stämmer, att hon inte vill. Man kan med skäl klandra henne för att hon inte säger ifrån. Att hon i stället för att riskera att göra mannen missnöjd väljer att i efterhand polisanmäla honom. Men kanske fruktade hon att göra saken värre med ett nej. Väcka raseri och våldstendenser. Då var det bättre med den stillsamma protest som passiviteten innebar.
Min egen strategi har alltid varit att tala om att jag vill ha sex. Verbalt och utan något fysiskt närmande. Det har aldrig lett till någon framgång, vilket jag bara till mycket liten del skyller på metoden. Men det är möjligt att det varit en dålig metod, i den meningen att den har varit föga framgångsrik. När jag diskuterade saken med några lundagårdsmän så påpekade de det idiotiska i en sådan metod. Men viktigare för mig än att lyckas med mina avsikter var att motparten kunde göra ett nyktert val. Jag läste en glimt av förståelse i en av mina medbröders ögon.
Jag minns att under den sexuella revolutionen ansågs det självklart att alla alltid ville ha sex. Var någon tveksam ansågs det bero på hämningar. Förmodligen finns här ett mycket större frågekomplex. Hur förförståelse och föreställningar, konventioner och normer styr oss. Det moderna begreppet ”kränkthet” hänger säkert intimt samman med föreställningar om vad man har rätt att bli kränkt över. Här finns det mycket att fundera på.
22 juli 19
27 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Guillou mot Mattsson
Nästa inlägg: Olsson mot Guillou
Och jag fick anledning att slå upp orden diofanter resp dioskurer, därvid byggande på min vad tysken kallar Bildung och som inte motsvaras av någon annan företeelse eller något annat ord på något annat språk än ärans och hjältarnas.
Den nya sexuallagstiftningen innebär en utvidgning av våldtäktsbegreppet. Principen är att sexuella handlingar mellan vuxna individer ska bygga på frivillighet. Förekommer ingen frivillighet, gäller för sexuella handlingar mellan två parter något av följande fall: uppsåtlig våldtäkt, oaktsam våldtäkt, sexuellt övergrepp, som också kan vara av två slag — uppsåtligt eller oaktsamt sexuellt övergrepp — och slutligen sexuellt ofredande. Uppsåtlig våldtäkt — uppsåt innebär att gärningspersonen är medveten om det kränkande i handlingen och agerar utan att ta hänsyn till konsekvenserna — måste ur logisk synvinkel utesluta oaktsam våldtäkt, men det kan naturligtvis i flera fall vara svårt att bevisa uppsåtet, om gärningspersonen nekar. Och därför kan domstolarna komma fram till olika slutsatser och avkunna motstridiga domslut. Oaktsam våldtäkt i motsats till uppsåtlig våldtäkt tycks helt och hållet vara en fråga om gärningspersonens tolkning av motpartens vilja: är det ett frivilligt agerande hon (han) ger uttryck för? Eller snarare motsatsen till frivillighet? Domstolarna har att ta ställning till om oaktsamheten är grov och i så fall straffbar. Och två fall kan urskiljas: gärningspersonen är medvetet oaktsam eller omedvetet oaktsam. Det senare fallet innebär att gärningspersonen borde ha insett att motpartens agerande (som ju kan innebära total passivitet) inte var baserat på frivillighet, i det förra fallet finns det en sådan insikt.
I samband med HD:s domslut i det aktuella fallet gör ett justitieråd följande uttalande, publicerat i en artikel i SvD. »Domstolen skriver i den här domen att en person som mot sin vilja utsätts för ett sexuellt närmande har inget ansvar för att uttryckligen säga nej, eller på något annat sätt uttrycka sin motvilja. Det är en utgångspunkt för den här regleringen: man ska välja att delta frivilligt, man ska inte behöva motsätta sig ofrivilliga närmanden, säger Högsta domstolens justitieråd Agneta Bäcklund.« Jag anser att ståndpunkten är extrem: »… har inget ansvar för att uttryckligen säga nej, eller på något annat sätt uttrycka sin motvilja.« Är det så HD med sin prejudicerande dom tolkar den nya lagen, är det bäddat för godtycke.
Tuus Dag Wiberg
Du är/var förmodligen rätt avvikande ifråga om hur du som man uppträder i sådana här situationer - de flesta, både män och kvinnor, ser det som synnerligen osexigt, dvs avtändande, att sitta och diskutera i klara verba: är det okej om vi går till sängs nu och vad exakt ska vi uträtta när vi gått till sängs (eller på annan plats, till exempel i bilen eller ute i det gröna)? Kvinnor tänder oftast på män som inte frågar ut om allting sådant i förväg utan som uppträder med självförtroende, som överraskar dem och som inte avslöjar för mycket i förväg. Sedan är det sant att de är noga med att det ska vara rätt man, men den sidan av kommunikationen - är det rätt person eller inte, är det läge nu eller inte - brukar inte vara fullt ut verbal, den går på antydningar, tonfall, kroppsspråk. Inte som i den där agentparodin i alla fall: "shall we fuck now or shall we fuck later?".
Men så fort saken ska dras i en domstol, kanske flera veckor, månader eller år efter scenen i sängkammaren, så måste det i längden vara verbalt och fixerat på just det sättet, om ett clearat samtycke ska hålla för ifrågasättanden och förhör.
Särskilt när det handlar om två personer som inte tidigare har en väl etablerad sexuell relation - tillfälliga möten på fester, arbetskamrater, one-night stands osv: möten som kan leda eller inte leda till en längre nära relation. Och det är ju faktiskt så alla sexuella relationer i moderna samhällen börjar. Där har Lena A helt rätt: den här lagen röjer väg för ett nytt pryderi, en slags retur till en tid då sexualitet sågs som något skamligt, farligt och halvt kriminellt.
Sedan tror jag att man får inse att vad den individuella kvinnan vill uppnå med ett krav på samtycke är inte nödvändigtvis detsamma som vad den "nyfeministiska" lobbyn vill uppnå med att driva det kravet. Nyfeministernas syn på hur kravet ska se ut är dessutom hårdare och mer generellt, förefaller det. De vill ha kontroll, snarare än bara "humana och känsliga män".
mvh Magnus
Jag anser ju att Lena Andersson har rätt. Hon har mycket starka argument för sin position. Argumentet om personligt ansvar är svårt att tillbakavisa och man måste ställa frågan varför kvinnor och män inte ska behandlas lika i sexuella situationer. Har inte båda könen samma ansvar för situationen och för en hantering och ett förutseende av dess konsekvenser? Allt annat strider mot principen om könens jämställdhet och är realiter ett återfall i förlegade könsroller. Ja, det perspektiv som inspirerar den nya våldtäktslagstiftningen är snarast konservativt. Som Lena Andersson konstaterar: »Modern lag? I en illiberal tid är det moderna därefter.« Hennes huvudargument mot den nya lagen, grundat på individens personliga ansvar, formulerar hon på följande sätt: »Som så ofta tar man här till sig av frihetens ena och attraktiva del: individuellt självbestämmande, men negligerar den mer krävande delen: det personliga ansvaret. […] I övertygelsen att man stärker individens (kvinnans) autonomi försvagar man den i stället och återinför en syn på kvinnan som kysk, passiv, svag och gåtfull.«
Lena Anderssons nästa argument bygger på en jämförelse mellan olika brottskategorier. Jämförelsen är en jämförelse mellan brottskategorier som “mordförsök, rån och inbrott” och den nya brottskategorin oaktsam våldtäkt som infördes i den nya sexualbrottslagstiftning som trädde i kraft 1 juli 2018. Hon säger det inte i klartext, men det framgår av hennes resonemang att det är brottet oaktsam våldtäkt hon vänder sig mot. Beskrivningen av oaktsam våldtäkt framgår av följande citat (ur sammanfattningen till Iva Ladan, “Det nya brottet oaktsam våldtäkt - En framgång i kampen mot sexualbrott?”, Juridiska fakulteten, Lund, 2018-2019): »Oaktsamhetsansvaret innebär att det inte längre krävs uppsåt för att dömas för våldtäkt utan straffansvar kan utkrävas vid grov oaktsamhet. Grov oaktsamhet i sin tur förutsätter att gärningsmannen varit medvetet oaktsam, eller i vissa fall omedvetet oaktsam, till omständigheten att den andra personen inte deltog frivilligt i den sexuella handlingen.« Lena Andersson formulerar sitt argument som följer: »Strävan i den nya lagen är att betrakta sexualiteten som varje annat fenomen, inte som särpräglat. Eftersom denna premiss är fel, sexualiteten liknar inte varje annat fenomen, blir resten också fel, vilket får följden att könssamvaro förutsätts vara något för kvinnan farligt och skrämmande. […] Till sitt väsen är mord, rån och inbrott sådana att det inte finns någon situation där de är önskade. Det utgör en avgrundsskillnad mot sexualitetens väsen.« Detta resonemang förstärks av hennes argument att »överfallsvåldtäkt av okänd man i park […] inte ska blandas ihop med och kallas vid samma namn som könshandlingar av helt annan karaktär. Men så sker nu, vilket betraktas som ett framsteg«. Det är så denna jämförelse av brottskategorier ska tolkas enligt min mening.
Det handlar inte om frågan huruvida någon är inställd på sex eller inte eller om villighet (om att man inte alltid vill ha sex) eller om rimligheten av att “ett inte uttryckligt ja är ett nej”. För här föreligger risk för misstag med ödesdigra konsekvenser, för feltolkningar av handlingar, för felbedömningar av subtila känslouttryck osv. I det aktuella HD-fallet hade kvinnan gett mannen tillåtelse att övernatta hos henne, men sagt ifrån att hon inte ville ha sex. Men hennes beteende var motsägelsefullt.
Tuus Dag Wiberg
Jag påminner mig när en aspekt av den här frågan kom upp i media för sådär tio år sedan, det var då Rolf Hillegren, åklagare i Stockholm, gjorde några uttalanden i pressen om bedömning av sexualbrott och varför man inte kan dra alla slags "överträdelser av privatsfärens gräns" över en kam. Hans språkbruk var delvis slängigt och sexistiskt - förmodligen därför att han kände sig tvungen att hugga sig igenom en vägg av missuppfattningar och visste att han skulle få media emot sig i vilket fall som helst - men hans centrala poäng var inte sexistisk: han påpekade att om en man (eller en kvinna) tjatar sig till ett ligg av sin måttligt intresserade partner (som inte säger ifrån eller tydligt markerar att hon inte vill) så är det kanske osympatiskt men inte riktigt jämförbart med våldtäkt. Särskilt inte med en överfallsvåldtäkt eller övergrepp på en tonårsflicka. Det bör ses som två olika slags brott.
Reaktionen i media. både tidningar och sociala medier, blev förstås mycket kraftfull och ursinnig (dessutom var tidningarnas rapportering missvisande: man framställde det som om Hillegren talade för HD och därmed hade infört en "ny tolkning av vad våldtäkt är") men i sak hade han i stort sett rätt. Det han sade var att om "tjatsex" är ett brott så är det inte samma slags brott som våldtäkt, men den tanken är i sig oerhört provocerande för många feminister i media numera: de ser den helt enkelt som ett försvar för våldtäkter, dessutom som ett patriarkalt översitteri. "Om jag/vi säger att det var våldtäkt/kändes som en våldtäkt, då ÄR det våldtäkt!"
mvh Magnus
Anne Ramberg var också starkt kritisk och gjorde den fullt motiverade anmärkningen, att om ett sådant här krav på samtycke ska vara rimligt rättssäkert, så förutsätter det att samtycket ges i skrift eller på motsvarande sätt - beständigt, daterat på några minuter när och kanske t o m vidimerat. Dessutom (även här Ramberg) måste nytt samtycke inhämtas för varje nytt steg i samlaget eller akten. Annars håller det helt enkelt inte i en pressad situation med förhör inför domstol eller polis, kanske lång tid efter händelsen. En förhandling i domstol går ofta ut på att ifrågasätta, leta efter sprickor i någons berättelse, obelagda "fakta" och påståenden osv. Om normen är "inhämtat samtycke" för varje handling som kan kallas sexuell så blir följden inför rätta naturligtvis att dessa samtycken måste göras verifierbara inför domstolen, inte bara just vid det intima mötet eller samlaget för de två som var med.
Alternativet blir annars att varje (försök till) samlag i princip kan vändas till en anklagelse om våldtäkt, såvida person A (i praktiken mannen) inte stoppade så fort det kom en gest som skulle kunna tolkas som "nej, kanske inte nu" eller att kvinnan teasar eller inte vill ge sig direkt (ett mycket vanligt kvinnligt beteende). Eller t o m även om han respekterat henne på det sättet - för hur man man i efterhand bevisa att samtycke förelåg, inför domstol, om det inte görs på ett domstolsmässigt sätt?
Det finns i stort sett inga levande (hetero)sexuella relationer som alltid brukar fungera enligt dessa regler, inte där parterna är under 50 års ålder i alla fall. Och inga relationer *inleds* heller på det sättet.
mvh Magnus
Jag vaknar en morgon och finner 7 kommentarer på min blogg, de flesta i normalt bloggformat. De är emellertid levererade av två personer, de vanliga två dioskurerna, som dessutom är överens, ehuru oeniga med mig. Det blir förmodligen bara än mer oöverskådligt om jag försöker svara.
Jag kan dock meddela mänskligheten att jag står fast vid min åsikt. Magnus beskyller mig för att inte vara representativ för mänskligheten och däri har han tveklöst rätt. Och Dag Wiberg använder sin vanliga metod att inte besvara mina argument. Utan i stället citera den artikel jag angriper utan att ha några egna invändningar. Jaha.
Allt gott till alla människor!
Lars Westerberg
Broder!
Jag har läst mycket slarvigt den här gången eftersom du och Magnus redan skrivit för mycket. Det är alltså möjligt att det någonstans i dina ordmassor också finns något som jag skulle erkänna som argument. Men jag har märkt att vi ofta är oeniga om vad som skall räknas som argument.
tuus Lars Westerberg
Broder!
Jag förstår att du inte nöjer dig. Så jag får väl, trots allt, ta en maratondiskussion med dig.
När jag drabbades av de sju kommentarerna besvarade jag dem inte. Utan nöjde mig med en karaktäristik av hur du vanligen replikerar. Samt ett erkännande till Magnus. Detta var dock tillräckligt för ett fortsatt ordflöde.
Jag kommer alltså att hålla mig till din första replik. I den finns något som får en att studsa. "I det aktuella HD-fallet hade kvinnan gett mannen tillåtelse att övernatta hos henne men sagt ifrån att hon inte ville ha sex". Det finns inget motsägelsefullt i detta. Hon har sagt detta och hon har inte uttryckligen ändrat sig. Då förstår jag inte vad som skall krävas för entydighet.
Och detta nämner inte Lena Andersson i sin redogörelse. Det är gravt ohederligt.
Man vill inte ligga med vem som helst. Många har fel kön och fel ålder. Men även bland rätt kön och rätt ålder förmodar jag att det är en minoritet man har lust med. Därför är nej en bättre utgångspunkt än ja. Tvärtemot vad Magnus och du anser tycker jag det är en seger för realismen.
tuus Lars Westerberg
Broder!
Ja, du vill ha slut på diskussionen. Men du kommer aldrig att avstå från att replikera om jag säger något som triggar dig. Då är du helt enkelt "tvungen" att fortsätta diskussionen.
Man tar sig åt huvudet. Lena Andersson skriver inte en vetenskaplig avhandling, utan en tidningsartikel som påverkar människor. Därför kan hon inte försvara sig med att hon angett diarienumret. Hon har utlämnat en avgörande detalj, vilket lurar alla normala tidningsläsare. Och denna detalj gör ytterligare diskussion överflödig. Visst kan man ändra sig, men lagt kort ligger om man inte lägger ut något annat.
Vari det motsägelsefulla består nämner du inte. Att de ligger halvnakna i samma säng? Att man kan vilja ha någon i sängen utan att vilja ha sex ser jag inget konstigt i.
Din övriga argumentation anser jag vara filosofiskt missbruk. Saken blir ju inte klarare av att du punktar påståendena, det får det bara att se vetenskapligt ut.
Man bör inte sätta sig över någons vilja (det är det normativa påståendet). Då gäller det att tolka vad som är någons vilja. Och då kan man ha nytta av empirin. Om det är vanligare att människor inte vill ha sex än att de vill ha sex verkar det klokt att gissa på det, om det inte finns någon bestämd viljeyttring.
tuus
Lars Westerberg
Tack för dina kommentarer, som jag brukar säga till Dag. Alltid bidrar det till ytterligare belysning. Att mannen drog sig ur har redan påpekats av Dag. Det kände jag inte till, lika lite som jag kände till det som Lena Andersson utelämnar. Så en del lär man sig av sina mer noggranna kommentatorer.
tuus Lars Westerberg
Tillägg till tillägget: Den påföljd som bestämdes av Hovrätten för dessa brott (våldtäkt, våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande) var fängelse i tre år och tre månader samt skadestånd.
Broder!
Du verkar vara riktigt rasande på mig. Och vad du säger i din replik nu verkar vara skrivet i affekt. Det märks genom en fullkomligt orättmätig anklagelse, som för övrigt är helt åt skogen: min argumentation i repliken är filosofiskt missbruk! I tidigare repliker skriver du att min vanliga metod är att inte besvara dina argument och citera ur den artikel du angriper utan att ha några egna invändningar och vidare att jag knappast har några argument alls att komma med — du har i vart fall mycket svårt att hitta några. Jag vet givetvis sedan tidigare att om man inte går på din linje, så skyr du inga medel för att krossa den andre genom insinuationer och rena personangrepp, genom att förminska honom, deklarera hans oerhörda betydelselöshet, skada honom så mycket som möjligt, göra insinuanta och direkt felaktiga påståenden i stil med de ovan nämnda osv. osv.
Lena Andersson för ett generellt resonemang utifrån det aktuella fallet. Därför vore det fel av henne att diskutera rätt och fel i det. Hon utgår bara från det. De slutsatser hon drar av fallet är också generella. Du skrev själv i din bloggpost att hennes artikel var skarpsinnig och att man rent av kunde kalla den lysande. Anser du inte det längre? Det är inte så att Lena Andersson utelämnat en avgörande detalj genom att inte nämna att kvinnan tidigare meddelat mannen att hon inte ville ha sex. Detaljen ses inte av HD som avgörande, även om den spelar viss roll för bedömningen. Jag kan t.ex. nämna att mannen avbröt det vaginala samlaget, när han anade att kvinnan kanske inte var med på det, just på grund av hennes passivitet. Bisarrt nog — kan man tycka — vänds denna detalj mot honom, för den innebär ett medgivande från hans sida att vad han gjorde var fel. Det tas som intäkt för att han varit grovt oaktsam — grov oaktsamhet innebär att mannen var medvetet oaktsam, dvs misstänkte att kvinnan inte deltog frivilligt, men trots det fullföljde samlaget (tills han slutligen avbröt det) — och därmed kan han dömas för oaktsam våldtäkt. Fallet är mer komplicerat än du tror — det handlar som jag sagt tidigare om tolkningar av såväl målsägandens beteende som klagandens beteende (det handlade ju om dennes överklagande till HD), och alla liknande fall av denna typ kommer att gå i samma stil, kan man förmoda, med tolkningar som måste vägas mot varandra ifråga om graden av trovärdighet osv. Jag kan ju inte gå in närmare på en beskrivning av fallet, för då blir du förbannad för att jag skriver för långt. Jag kan bara rekommendera dig att själv läsa HD:s dom, som finns på nätet (http://www.hogstadomstolen.se/Domstolar/hogstadoms...). Ett ordval, som jag använt, är jag beredd att ändra. Jag talar om att kvinnans beteende var motsägelsefullt. Det är kanske inte det exakt rätta ordet, men nästan. För att förklara det måste jag citera HD-domen igen: »[Målsägandens berättelse] innehåller inte några direkta motsägelser, låt vara att den innehåller några svårförklarliga inslag.«
Det är inte jag som är rasande utan du. Vem som helst skulle väl tolka dina retoriska utrop som upprördhet. Det är förstås lönlöst att anklaga någon för att vara subjektiv eftersom hen inte kan se detta på grund av sin subjektivitet. Jag uppfattar dig som överkänslig när det gäller dig själv medan du däremot kan tillåta dig en del mot andra. Mindre det senare dock. Så uppfattar jag det. Om det säger mer om mig än om dig låter jag vara en öppen fråga.
Med filosofiskt missbruk menar jag att använda sina filosofiska kunskaper i en diskussion där de inte behövs. Alltså när det går lika bra att tala otekniskt om ett problem.
Det är klart att om varken domstolen eller Lena Andersson lägger vikt vid att den kränkta talat clara verba så kanske Lena Andersson inte känner sig tvungen att redovisa den detaljen. För mig är den helt avgörande. Sannolikt är jag inte helt ensam om att resonera så.
Det är riktigt att domslutet bara var ett exempel. Ett väl valt exempel på hur en rättsnorm kan leda till groteska praktiska resultat. Om man bortser från den helt avgörande detalj som Lena Andersson inte redovisar. Så jag fann det knepigt att bemöta henne.
Du har ju rätt i att vara inte implicerar bör. Jag började då fundera på hur man egentligen skall underbygga normativa satser. Det är ett knepigt problem. Det är väl en normativ sats att man bör vara rimlig i sina tolkningar. Så vad en domstol skall avgöra är väl hur orimlig en tolkning måste vara för att vara oaktsam våldtäkt.
Och, som sagt, ditt ordflöde bär syn för sägen. Hur gärna du än vill avsluta en diskussion med mig blir den maratonlång. Måste bli på grund av de inblandade parterna.
Allt gott! tuus Lars Westerberg
Broder!
Men om jag ska säga något om ditt argument i din text, så måste jag invända mot följande. Du nämner att man inte alltid vill ha sex. Men det har väl inte Lena Andersson ifrågasatt. Vad hon ifrågasätter är att bristen på reaktion — frånvaro av avvärjande uttryck, passivitet etc. — hos den ena av kontrahenterna i en intim situation enligt den nya sexualbrottslagstiftningen måste tolkas “korrekt” av den kontrahent som är inställd på sex, dvs. som en signal att inte vilja ha sex, men det kan uppenbarligen också tolkas som raka motsatsen. I annat fall har den på sex inställda parten varit grovt oaktsam och riskerar att åtalas för oaktsam våldtäkt. Lena Andersson vänder sig mot att kvinnan (det är oftast en kvinna) genom den aktuella lagen fråntas allt ansvar för interaktionen mellan parterna i sexuella situationer — ett ansvar som skjuts över på staten och berörda myndigheter — och beskriver detta genom analogin med den reaktion som hotet att bli mördad, rånad eller bestulen utlöser hos någon. Att bli stel av fasa, att reagera med passivitet etc. är en inte ovanlig och därför adekvat reaktion i sådana situationer. Men om en kvinna inte vill ha sex med en potentiell partner i en intim situation, är beteendet — passivitet, frånvaro av protester, frånvaro av tecken på motvilja etc. — antagligen ovanligt och bör retrospektivt också behandlas som dubbeltydigt, svårtolkat, enigmatiskt. Detta enligt Lena Andersson, och det är svårt att inte hålla med henne. Högsta Domstolen, vars domar som bekant är prejudicerande, gör en helt annan bedömning. Högsta Domstolens justitieråd Agneta Bäcklund har gjort följande uttalande beträffande domen i det aktuella målet: »Domstolen skriver i den här domen att en person som mot sin vilja utsätts för ett sexuellt närmande har inget ansvar för att uttryckligen säga nej, eller på något annat sätt uttrycka sin motvilja. Det är en utgångspunkt för den här regleringen: man ska välja att delta frivilligt, man ska inte behöva motsätta sig ofrivilliga närmanden.« Det är en extrem ståndpunkt enligt min mening. Man frågar sig hur de har tänkt här, om de tänkt överhuvudtaget.
Tuus Dag Wiberg
Tja, du tycks inte se något problem med att lagstiftningen blir helt orimlig i förhållande till hur det går till i verkligheten (som Dag förtjänstfullt påpekade).
Jag kan tillägga att i ett mer normalt opinionsklimat hade kritiska synpunkter av den art som Lena Andersson, lagrådet och Anne Ramberg utvecklat blivit en viktig del av debatten långt innan det lades någon propp, och hade behandlats med respekt under tiden. Den här nya lagen är en produkt av idogt lobbande inom politik och massmedier, ett lobbande som har kunnat pågå obehindrat i uppåt tjugo år.
mvh Magnus